Poznáte najdrahšie jedlá a ingrediencie na svete?

NETKY.SK • 17 August 2023, 13:27 • 2 min
Poznáte najdrahšie jedlá a ingrediencie na svete?

Čo robí ingredienciu alebo jedlo takým drahým? Zvyčajne je to jeho vzácnosť či nedostupnosť.

slovakia

left justify in out

Na kilogram získania korenia šafranu sa musíte „babrať“ až s 100 000 jeho kvetmi, hľuzovky sú vzácne, lebo si musia mimoriadne rozumieť s koreňmi stromov, pri ktorých rastú, kravky Wagyu sú špeciálne kŕmené, jeseter beluga, či tuniak modroplutvý sú ohrozené druhy. To všetko z nich robí najdrahšie komodity vo svete dnešnej gastro scény...

1. Hovädzie mäso Kobe

Kobe je špeciálny druh hovädzieho mäsa z dobytka Wagyu. Aby bolo kvalifikované ako hovädzie mäso Kobe, musí sa dobytok narodiť, chovať a spracúvať v japonskej prefektúre Hyogo na západe Japonska. Dobytok je kŕmený stravou bohatou na obilniny, čo prispieva k vyššiemu obsahu tuku a jemnej štruktúre. Aby mäso získalo označenie Kobe, musí mať vysokú tzv. mramorovú štruktúru a kvalitu mäsa. Tieto normy sú také prísne, že na trh sa ročne dostane len 3 000 až 4 000 kusov dobytka z Kobe! Pri takejto drahej bielkovine je najlepšie prenechať jej prípravu vyškoleným kulinárskym odborníkom! Za jeden stejk v reštaurácii zaplatíte od 130 až do 400 eur.

 

2. Biele hľuzovky

Biela hľuzovka je druh vyhľadávanej podzemnej huby s výraznou zemitou chuťou a vôňou podobnou cesnaku. Často sa podávajú s rizotom či cestovinami. Biele hľuzovky sa vyskytujú najmä v talianskom regióne Piemont, ako aj v niektorých častiach Chorvátska a Slovinska. Prečo sú však drahé? Kvôli spôsobu ich pestovania. Hľuzovky potrebujú na svoj rast špeciálny vzťah s koreňmi stromov. Huby pomáhajú stromom získavať vodu a minerálne látky, strom zasa kŕmi hľuzovky cukrom. Hľuzovky sú závislé aj od lesných živočíchov, ktoré ich konzumujú a šíria ich spóry na rozmnožovanie. Preto tá vzácnosť aj cena – za kilogram zaplatíte aj viac ako 300 eur.

3. Kaviár beluga

Kaviár je luxusná potravina, ktorá sa vyrába z ikier alebo vajíčok jesetera. Kaviár sa zvyčajne podáva ako predjedlo, najčastejšie na hriankach, často sa k nemu pridáva kyslá smotana, pažítka a citrón. Najdrahším druhom kaviáru je kaviár beluga, ktorý pochádza z jesetera beluga. Táto veľká ryba často váži takmer 600 kg, najväčšia zaznamenaná ryba vážila až 3 463 kg! Popularita kaviáru beluga je pre populáciu jeseterov nešťastná. Tento druh bol nadmerne lovený, čo viedlo k jeho zaradeniu na zoznam kriticky ohrozených druhov. To spôsobilo prudký nárast cien kaviáru. 100 gramov tejto lahôdky vás môže vyjsť na 600 až 1 000 eur.


4. Šafran

Keď sa povie – vzácny ako šafran – nie je to žiadna otrepaná fráza. Šafran je korenie, ktoré sa vyrába zo sušených tyčiniek kvetu šafranu. Má jedinečnú chuť a vôňu, ktorá sa často opisuje ako kvetinová, medová a mierne horká. Pestuje sa najmä v Iráne a je bežnou zložkou iránskych, marockých a indických jedál. Nájdete ju v receptoch na rizoto, paellu či bujabézu.
Šafran je hmotnostne najdrahšie korenie na svete, a to kvôli prácnemu procesu zberu. Každý kvet krokusu vytvára len tri vlákna šafranu a tie sa musia odstraňovať po jednom pomocou pinzety. Na získanie 1 kg korenia treba 100 000 kvetov, preto nečudo, že za kilogram šafranu si zaplatíte 8 000 – 11 000 eur.

 

5. Tuniak modroplutvý

Tuniak modroplutvý je veľmi cenený v Japonsku, kde je základom sushi a sashimi. Má bohatú maslovú chuť a jemnú štruktúru. Obľúbený je aj v iných krajinách, najmä medzi milovníkmi morských plodov a v špičkových reštauráciách. Táto popularita viedla k jeho nadmernému výlovu v Atlantickom, Tichom a Indickom oceáne a v súčasnosti patrí medzi ohrozené druhy.  Aj preto sa mohlo stať, že tuniak modroplutvý s hmotnosťou 212 kg sa v januári 2023 na aukcii v Tokiu predal za 273 000 dolárov. To je v prepočte 1 287 dolárov za kilogram! V sushi reštaurácii môžu jednotlivé kusy tuniaka modroplutvého stáť od 10 do 80 eur.

6. Huby Matsutake

Huby Matsutake sú v japonskej kuchyni veľmi cenené a patria k najdrahším druhom húb na svete. Majú silnú zemitú vôňu a pevnú mäsitú štruktúru. Zbierajú sa na jeseň a môžu sa jesť surové alebo varené v rôznych jedlách, ako sú polievky, dusené jedlá a ryžové pokrmy. Tieto veľké huby možno nájsť aj v niektorých častiach Číny, Kórey a v severozápadnej oblasti Tichého oceánu v Spojených štátoch. Podobne ako hľuzovky sa nedajú ľahko vypestovať. Namiesto toho sa zbierajú z koreňov červených borovíc. Tieto špeciálne huby môžu stáť až 1 000 eur za kilogram!

7. Šunka Iberico

Šunka Iberico, známa aj ako Jamón Ibérico, je údená šunka, ktorá sa vyrába v Španielsku a Portugalsku. Má komplexnú orechovú chuť s nádychom bylín a korenia. Podáva sa v tenkých plátkoch a konzumuje sa samostatne, aby mohla vyniknúť jej chuť. Toto mäso sa vyrába z iberského prasaťa, ktorého mäso je známe svojou jedinečnou chuťou a štruktúrou. Tieto ošípané sa môžu voľne pohybovať, pričom ich strava je bohatá na žalude. Po spracovaní sa mäso nasolí, vysuší a nechá dozrieť až tri roky. Vzhľadom na čas potrebný na výrobu môže cena jedného stehna šunky Iberico (13 až 17 kg) stáť od 500 do 4 500 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
escoffier
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies