Pôžičky berú Slováci vážnejšie, záujem o poistenie úverov stúpa

NETKY.SK • 5 Február 2013, 12:42 • 2 min
Pôžičky berú Slováci vážnejšie, záujem o poistenie úverov stúpa

Pôžičky berú Slováci vážnejšie, záujem o poistenie úverov stúpa - Slovensko Klienti pri žiadosti o pôžičku vyžadujú vyššiu ochranu a siahajú častejšie po poistení svojej schopnosti splácať úver. Podľa spoločnosti Cetelem Slovensko sa tak deje najmä v dôsl

slovakia

left justify in out

img

Klienti pri žiadosti o pôžičku vyžadujú vyššiu ochranu a siahajú častejšie po poistení svojej schopnosti splácať úver. 

Podľa spoločnosti Cetelem Slovensko sa tak deje najmä v dôsledku neistej ekonomickej situácie a nárastu nezamestnanosti. 

"Klienti ako by si omnoho viac ako predtým uvedomovali, ako je dôležité ten úver splácať poriadne a v čas a sú trochu zodpovednejší," povedal na dnešnej tlačovej konferencii člen predstavenstva Aleš Kos.

Medzi klientmi je badať trend, že s hodnotou úveru stúpa aj miera zodpovednosti voči jeho splácaniu. Pre vyššie sumy pôžičiek si tak zákazníci berú komplexnejší balík poistenia, ktorý zahŕňa aj stratu zamestnania, prípadne smrť dlžníka a iné udalosti. "Vedia, že keď sa im niečo stane, tak to môže mať vplyv na príbuzných," podotkol Kos.

Podľa štatistík firmy si vlani 10 % držiteľov kreditných kariet zmenilo balík poistenia a zvolilo si produkt s vyššou ochranou. Počas minulého roka podnik zaznamenal 783 poistných udalostí. Pritom v 61 % prípadov bola príčinou neschopnosti splácať úver pracovná neschopnosť klienta. Strata zamestnania bola príčinou 13 % poistných udalostí.

V súvislosti s riešením problémov, do ktorých sa klienti vlani dostali, spoločnosť eviduje 11.000 odložených splátok v celkovej hodnote viac ako milión eur. Na exekúciu bolo v roku 2012 postúpených 2,95 % zo všetkých prípadov. Na druhú stranu 95 % pôžičiek splácajú zákazníci spoločnosti bez problémov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies