Povstalci postupujú na Bagdad, bojuje sa už o Bakúbu

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 16:09 • 2 min
Povstalci postupujú na Bagdad, bojuje sa už o Bakúbu

BAGDAD - Počas bojov o provinčné hlavné mesto Bakúba zahynuli v utorok desiatky Iračanov. V dôsledku zrážok prestala fungovať hlavná ropná rafinéria, čím odrezala časti krajiny od paliva a energie.

slovakia

left justify in out

Vládne sily oznámili, že počas ostrých nočných bojov odrazili pokus povstalcov o obsadenie Bakúby, hlavného mesta provincije Dijála, ktoré je od Bagdadu vzdialené asi len 60 kilometrov. Podľa miestnych obyvateľov a predstaviteľov sú medzi obeťami aj desiatky väzňov z miestnej väznice, hoci správy o tom, ako zomreli, sa líšia.

 

Sunnitskí extrémisti z Islamského štátu z Iraku a Levante (ISIL) sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. V Iraku majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít a postupujú pozdĺž Tigrisu na Bagdad. Chvália sa pri tom masakrovaním stoviek vojakov, ktorí im pri ich postupe padnú do rúk. Premiér irackého autonómneho Kurdistanu Nechirvan Barzani v tejto súvislosti varoval, že Irak sa možno neudrží pohromade.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies