Potvrdené: Trosky lietadla pochádza zo zmiznutého Boeingu 777

NETKY.SK • 6 August 2015, 10:00 • 2 min
Potvrdené: Trosky lietadla pochádza zo zmiznutého Boeingu 777

KUALA LUMPUR - Časť krídla objavená minulý týždeň na francúzskom ostrove Réunion pochádza z lietadla Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo pred 17 mesiacmi nad Indickým oceánom počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie malajzijského premiéra Najiba Razaka.

slovakia

left justify in out

"Medzinárodný tím expertov nezvratne potvrdil, že trosky lietadla nájdené na ostrove Réunion skutočne pochádzajú z letu MH370," uviedol dnes Razak v televíznom prejave.  
      

Malajzijský tím na francúzskom ostrove Réunion v Indickom oceáne našiel ďalšie trosky lietadla, vrátane okna a hliníkovej fólie. Oznámil to dnes malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai, ktorého citovala agentúra AP.
      

Minister však dodal, že nemôže potvrdiť, že trosky sú z letu MH370, teda z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré záhadne zmizlo 8. marca 2014 s 239 ľuďmi na palube. "Môžem len s istotou vyhlásiť, že sú to trosky lietadla," povedal.
      

Minister Liow uviedol novinárom, že "na tomto ostrove v Indickom oceáne, kde sa minulý týždeň našla aj časť krídla lietadla, objavili mnoho ďalších predmetov - pričom dnes ráno sa potvrdilo, že časť krídla pochádza z letu MH370".
      

Liow dodal, že nové trosky boli poslané "francúzskym úradom na preverenie. Nemôžem vyhlásiť, že sú z letu MH370".

 

 

Stroj zmizol vlani v marci. Táto kauza predstavuje jednu z najväčších záhad v dejinách letectva. Na palube sa nachádzalo 239 cestujúcich a členov posádky.

 

 

Časť nosnej plochy lietadla - pravdepodobne vztlaková klapka - sa našla v stredu 29. júla, keď ju vyplavilo na francúzsky sopečný ostrov Réunion. V sobotu ju prepravili letecky do Paríža, odtiaľ do Toulouse a potom nákladným autom s policajným sprievodom do sídla laboratórií DGA-TA v mestečku Balma neďaleko francúzskeho mesta Toulouse, ktoré sa špecializujú na vyšetrovanie leteckých nešťastí.

 

Minister dopravy tiež informoval, že Malajzia požiadala úrady v susedných oblastiach vrátane Maurícia a Madagaskaru, aby prehľadali svoje pláže, či na nich nie sú vyplavené ďalšie prípadné trosky.
      

Liow vyhlásil, že záznamy o údržbe lietadiel spoločnosti Malaysia Airlines nezvratne dokazujú, že časť krídla nájdeného minulý týždeň na ostrove Réunion patria nezvestnému letu MH370. 
      

Minister novinárom dnes povedal, že malajzijský tím, ktorý je súčasťou vyšetrovaní vo Francúzsku, je presvedčený, že jedna z tesniacich hmôt na časti krídla nazývaného flaperon sa zhoduje "s našimi záznamami z údržby".
      

img

 

Vysvetlil, že farba náteru na flaperone sa takisto zhoduje so záznamami aerolínií.
     

 Liow podľa svojich slov chápe, prečo sa francúzsky a iné tímy menej jednoznačne vyjadrili k tomu, že časť krídla patrí osudnému letu MH370.
      

"Rešpektujeme ich rozhodnutie pokračovať s preverovaním. Musia vykonať rozsiahlejší postup overovania - náteru, tesniacej hmoty a podobne. Malajzijský tím na základe technickej správy a správy z údržby, ktoré má k dispozícii, dospel k záveru, že sa zhodujú s nájdeným flaperonom... Odborný tím má silný dojem, že časť lietadla je z letu MH370, a trvá na tom," povedal minister dopravy.     

 

Na expertíze trosiek, ktorá sa začala dnes ráno, sa zúčastňujú aj experti z Malajzie a odborníci zo spoločnosti Boeing.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies