Potvrdené: Strojca útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud je mŕtvy

NETKY.SK • 19 November 2015, 17:44 • 2 min
Potvrdené: Strojca útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud je mŕtvy

PARÍŽ - Predpokladaný strojca atentátov v Paríži bol medzi osobami, ktoré v stredu prišli o život v stredu pri rozsiahlej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis. Uvádza sa v dnešnom vyhlásení parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Telo 28-ročného Belgičana marockého pôvodu Abdelhamida Abaaouda, podozrivého zo zorganizovania atentátov v Paríži, bolo formálne identifikované ako jedna z obetí policajného zásahu v byte v Saint-Denis v departemente Seine-Saint-Denis, spresňuje sa vo vyhlásení. Ide o telo, ktoré sa našlo v budove, pokryté sutinami muriva, dodal. Identifikácia sa podľa Molinsovho vyhlásenia uskutočnila na základe porovnania odtlačkov prstov.

 

 

Abdelhamid Abaaoud je zrejme za niekoľkými atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe. Podľa televízie i-Télé bol Abaaoud zrejme zodpovedný aj za atentát spáchaný v židovskom centre v Bruseli Mehdim Nemmoucheom, ako aj za všetky nedávne pokusy o atentáty na parížskom predmestí Villejuif a v exprese Thalys, kde útočníka zneškodnili samotní cestujúci.

 

Vyšetrovatelia podozrievajú, že Abaaoud bol organizátorom a koordinátorom piatkových bombových útokov a streľby na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis. Tieto útoky si vyžiadali 129 obetí na životoch a 352 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický.

 

Polícia sa pôvodne domnievala, že Abaaoud je momentálne v Sýrii, ale na prelome minulého a tohto týždňa dostala informáciu, že by sa mohol skrývať v Saint-Denis. Vyplývalo to zo svedeckých výpovedí, odpočúvania telefónov, informácií tajných služieb i pohybov na jeho bankovom účte. Po dôkladnom preverení týchto tipov polícia v stredu nad ránom pristúpila v Saint-Denis k mohutnej policajnej operácii, ktorú sprevádzali prudké prestrelky a výbuchy.

 

Usmrtení pri nej boli najmenej dvaja teroristi, z toho jedna žena, ktorá bola samovražednou atentátničkou. Špekulovalo sa aj o tretej obeti, ktorej telo mohlo byť pod sutinami z poškodeného muriva. Zadržaných bolo osem podozrivých.

 

Polícia naďalej pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý bol v piatok 13. novembra jedným z útočníkov strieľajúcich do ľudí na terasách kaviarní a reštaurácií v centre Paríža. Jeho stopa sa stratila v priestore medzi mestom Cambrai na severe Francúzska a Bruselom, počas ktorej ho rutinnej kontrole podrobila francúzska dopravná polícia. Hliadka ho nezadržala, keďže v tom čase - minulú sobotu - ešte nepatril k podozrivým. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Salah Abdeslam a Abdelhamid Abaaoud sa poznali, keďže obaja mali spojitosť s bruselským predmestím Molenbeek, ktoré je považované za liaheň islamistických radikálov a miesto, kde boli útoky v Paríži zosnované.

 

"Neutralizáciu jedného z mozgov atentátov" v Paríži, Abaaouda, uvítal dnes aj francúzsky premiér Manuel Valls.

 

Abaaoudovu smrť pri policajnej operácii považuje za úspech aj francúzsky odborník na boj s terorizmom Mathieu Guidere. V rozhovore pre televíziu BFMTV upozornil, že Abaaoud "nie je hocikto, je to vojenský veliteľ, znalec svojho remesla, veľmi dôležitý muž v sieti frankofónneho džihádizmu. Je to (jeho smrť) veľká úľava pre všetkých, ktorí pracujú v tejto sfére (boja s terorizmom)".

 

Ako informovala BFMTV, španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz dnes uviedol, že Abaaoud sa prostredníctvom internetu snažil do jednotiek IS naverbovať niekoľko žien žijúcich v Španielsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies