Potravinová pomoc najslabším vrstvám obyvateľstva nie je systémové opatrenie

NETKY.SK • 23 August 2014, 14:25 • 2 min
Potravinová pomoc najslabším vrstvám obyvateľstva nie je systémové opatrenie

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) oceňuje úsilie vlády pomôcť najslabším vrstvám obyvateľstva tzv. potravinovými a hygienickými balíčkami.

slovakia

left justify in out

Zároveň však upozorňuje, že to je len "záplata na deravé vrece a nie systémové opatrenie, ktoré by raz a navždy zamedzilo chudobe". "Zároveň to dostáva ľudí, ktorí sa v chudobe ocitli nie vlastnou vinou, do nedôstojnej situácie," povedal pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
      

"Sebavedomý a hrdý človek, ktorý poctivo pracoval, nerád naťahuje ruku po almužnu.  Ako almužna však vyzerá plán sociálnej pomoci pre 80-tisíc domácností do roku 2020, ktorý má byť financovaný z eurofondov," tvrdí Danko. Balíčky majú ísť rodinám s nezaopatrenými deťmi, dôchodcom, invalidom a ťažko zdravotne postihnutým a ľuďom v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii.
      

"Na prvý pohľad plán vyzerá chvályhodne, ako pomoc najslabším skupinám obyvateľov. Ale naozaj ich to dostáva do veľmi nedôstojnej situácie, že sa musia cítiť ako žobráci. Vláda by v prvom rade mala prijímať systémové opatrenia na to, aby sa situácia znevýhodnených ľudí na Slovensku dostala čo najskôr do normálu," konštatuje Danko. "Je tragické, že tisíce ľudí na Slovensku sa musia cítiť ako v krajinách tretieho sveta a silný Brusel prideľuje humanitárnu pomoc. Na jednej strane ľudia chvália, že okrem múky a šošovice môžu dostať šampón a mydlo, ale na strane druhej by si väčšina z nich určite kúpila radšej mydlo, aké chce, a nepoužívala mydlo, ktoré jej láskavo niekto dodá v balíčku," dodáva.
      

Vláda by podľa neho v prvom rade mala podniknúť kroky na oživenie ekonomiky a vytváranie nových pracovných miest, zvyšovanie minimálnej mzdy, ako aj starobných či invalidných dôchodkov. "Systémová by mala byť tiež pomoc rodinám s deťmi, aby mladí nemuseli rozmýšľať o tom, či mať dieťa alebo najskôr zabezpečovať bývanie," vyhlásil predseda SNS. "Platy nemôžu rásť len vrcholovým manažérom, štát by sa mal v prvom rade starať o to, aby väčšina obyvateľov mala prácu, za ktorú dostane dôstojne zaplatené. Aby dôchodcovia, ktorí celý život poctivo pracovali, nemuseli živoriť z nízkych dôchodkov a aby zdravotne postihnutí dostávali také dávky, aby mohli slušne žiť a vedeli si zaplatiť aj lieky," dodáva. 
      

"Žijeme predsa v Európe a sme členom silného európskeho zoskupenia. A pokiaľ sme členom EÚ, tak v prvom rade by vláda mala lobovať za to, aby sa zaviedla priemerná európska cena práce a dorovnanie dôchodkov tak ako to SNS žiada vo svojom programovom dokumente Popradské memorandum," tvrdí Danko s tým, že v opačnom prípade je potravinová pomoc len populistický krok. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies