Posledná šanca na mier? Začal sa summit o Ukrajine v Minsku

NETKY.SK • 11 Február 2015, 19:57 • 2 min
Posledná šanca na mier? Začal sa summit o Ukrajine v Minsku

MINSK - S napätím očakávaný summit o Ukrajine sa začal dnes v Minsku za účasti prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, Francoisa Hollanda, Vladimira Putina a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

 

Všetkých účastníkov rokovaní postupne privítal v dejisku vrcholnej schôdzky - minskom Paláci nezávislosti - bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý hostke z Berlína odovzdal kyticu bielych a červených ruží.
     

Cieľom štátnikov, ktorí sa dnes zišli v Minsku, je nájsť východisko z krízy na Ukrajine, spoločné riešenie, ktoré by viedlo k prímeriu, stiahnutiu ťažkej techniky a postupnému nastoleniu poriadku v bojmi sužovaných oblastiach Ukrajiny.
     

Štvorica lídrov by mala absolvovať najskôr rokovania medzi štyrmi očami, aby následne summit pokračoval na úrovni delegácií zúčastnených krajín.
     

Dĺžka schôdzky nie je stanovená a nik z pozorovateľov sa neodvažuje ani tipovať, kedy by mohli byť známe jej výsledky.
     

V Minsku sa očakávala aj účasť šéfov diplomacií účastníckych krajín rokovaní, prekvapujúco však dorazili do bieloruskej metropoly podľa tlačovej agentúry DPA aj najvyšší predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij a takisto najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko. Ich úloha zatiaľ nie je jasná.
     

Ako však pre DPA uviedol hovorca doneckých separatistov Andrej Purgin, v prípade dosiahnutia dohody sú pripravení podpísať ju.

 

Ruský prezident  Putin pricestoval do Minska na summit o Ukrajine

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin pricestoval dnes do Minska, kde sa zúčastní na summite o Ukrajine v spoločnosti najvyšších predstaviteľov Francúzska a Ukrajiny, Francoisa Hollanda a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a DPA. 

 

Účasť najvyššieho ruského predstaviteľa na vrcholnej schôdzke potvrdil dnes predpoludním Kremeľ.

 

      

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny, Francois Hollande a Petro Porošenko, ako aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dorazili dnes popoludní do bieloruského Minska, dejiska summitu o Ukrajine, na ktorom budú v miestnom Paláci nezávislosti rokovať s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.

 

Francúzsko, Nemecko a Ukrajina by mali hovoriť jedným hlasom, vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ pred samotným rokovaním požadujúc bezpodmienečné prímerie na východe krajiny. Petro Porošenko, ktorý nevylúčil ešte pred odletom do Minska vyhlásenie vojnového stavu na celom území Ukrajiny, podčiarkol, že všetko závisí od výsledku dnešných rokovaní.

 


     

 "My sme za mier, ale ak budeme musieť súpera poraziť, urobíme to. Budeme brániť našu krajinu do posledného muža." A jednoznačne odmietol Ruskom navrhovanú federalizáciu krajiny.
      

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert hovoril pred schôdzkou podľa tlačovej agentúry DPA o istej nádeji, zdôraznil však, že viac to nie je. Jeho francúzsky kolega Stéphane Le Foll pripomenul, že Paríž a Berlín by chceli rokovania priviesť až do cieľa a že pri nich pôjde o to nájsť spoločné riešenie.
      

Hostiteľ schôdzky, bieloruský prezident Alexander Lukašenko by hostí mal uviesť do samotného dejiska rokovaní, vyzdobeného vlajkami účastníckych krajín. Tam je naplánované oficiálne privítanie, vrátane pózovania pre fotoreportérov. Bezprostredne po ňom by sa mali začať samotné rokovania o riešení konfliktu na Ukrajine, dodala agentúra DPA.
      

V Minsku sa očakáva aj prítomnosť šéfov diplomacií všetkých rokujúcich krajín. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies