Poslancov čakajú tri týždne rokovaní

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 12:42 • 2 min
Poslancov čakajú tri týždne rokovaní

BRATISLAVA - Poslancov NR SR čakajú ďalšie tri týždne rokovaní. V utorok 24. júna sa začína 36. schôdza parlamentu v tomto volebnom období. Na poslancov čaká 87 bodov. Sú medzi nimi viaceré vládne návrhy, poslanecké iniciatívy i správy niektorých štátnych inštitúcií. Osemnásť bodov sa na novú schôdzu presunulo z programu 35. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Medzi prvými prerokovanými normami bude návrh poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa, ktorý čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH. Ústavný zákon rieši oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, jej zloženie a fungovanie. Nadväzujúcou novelou zákona o sudcoch a prísediacich sa napríklad má dostať predseda súdnej rady medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Touto novelou sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie 13. a 14. platu. Autori chcú zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní. O zákone mal parlament hlasovať už na predchádzajúcej schôdzi, ale pre množstvo pozmeňujúcich návrhov hlasovanie posunul o mesiac neskôr.

 

Parlament sa na schôdzi bude zaoberať aj vládnym návrhom zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Vojenská služba by sa mala podľa návrhu stať pre profesionálnych vojakov vo vybraných hodnostiach celoživotným povolaním. Ministerstvo obrany chce zákonom zaviesť ako novinku stálu štátnu službu profesionálnych vojakov. Doteraz mohli byť vojaci len v prípravnej a dočasnej štátnej službe, po novom by mali pre nich existovať hneď štyri druhy štátnej služby - prípravná, dočasná, stála a krátkodobá. Podľa návrhu by mohli profesionálneho vojaka vymenovať do stálej štátnej služby po sedemnástich rokoch služobného pomeru, a to z dočasnej štátnej služby na základe žiadosti. Do stálej štátnej služby nebudú môcť byť vymenovaní vojaci vo vojenskej hodnosti vojak 2. stupňa, slobodník a poručík.

 

Zaviesť do nášho právneho systému pravidlá európskej smernice o povolených spôsoboch použitia osirelých diel a vyriešiť problematiku tzv. obchodne nedostupných diel je cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý vypracovalo Ministerstvo kultúry SR. Parlament sa novelou bude zaoberať v prvom čítaní. Navrhované zmeny by medzi iným mali uľahčiť digitalizáciu. Novela zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) prešla skráteným medzirezortný pripomienkovaním. Dôvodom bola snaha o dodržanie transpozičnej lehoty smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 25. októbra 2012 o určitých povolených spôsoboch použitia osirelých diel, ktorou je 29. október 2014. Nová právna úprava vychádzajúca z európskej smernice má právne umožniť jednoduchšiu digitalizáciu a šírenie diel a iných predmetov, ktoré sú chránené autorským právom a právami súvisiacimi s autorským právom, pri ktorých sa však nedá určiť alebo nájsť nositeľ práv (tzv. osirelé diela). V týchto prípadoch sa totiž nedá získať predchádzajúci súhlas nositeľa práv na vyhotovenie rozmnoženiny diela a iného predmetu ochrany a jeho sprístupnenie verejnosti.

 

Vláda začiatkom júna schválila novelu vodného zákona, ktorú prerokujú poslanci na 36. schôdzi. Novela okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má zväčšiť priestor na ochranu a spravodlivé prerozdeľovanie vody. Ak novelu schváli parlament, účinnosť má nadobudnúť 1. októbra.

Poslanci posúdia aj viacero poslaneckých návrhov. Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) opätovne prichádza do parlamentu s návrhom na obmedzenie bilbordov pri cestách. Tentoraz návrh predkladá spolu so straníckym kolegom, poslancom NR SR a žilinským primátorom Igorom Chomom. Nová legislatívna úprava má podľa Zmajkovičovej zaviesť nový pojem „reklamná stavba“, ktorý spresňuje doterajší nejednoznačný výklad pevného spojenia so zemou a zahŕňa už aj informačné, reklamné a propagačné zariadenia, ktoré doteraz neboli stavbami, ale len hnuteľnými vecami, keďže boli upevnené napríklad o betónový kváder. Návrh zákona tiež sprísňuje zákonnú reguláciu povoľovania vonkajšej reklamy. Taktiež ruší možnosť dodatočného povolenia stavby, čím by sa zabránilo nejednotnému konaniu stavebných úradov. „Zákon doteraz neuvádzal, ako má postupovať cestný správny orgán v prípade zastavaných území miest, čo nakoniec viedlo k nekontrolovateľnému umiestňovaniu zariadení hlavne v intravilánoch miest,“ povedala podpredsedníčka NR SR. Nová právna úprava taktiež rieši čierne stavby uložením pokuty pevnými sumami, čím sa odstránia viaceré prieťahy vo vymáhaní pokút v odvolacom konaní.

 

Poslanci za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký opätovne predložili do parlamentu návrh novely Trestného zákona, ktorým chcú rozšíriť trestnoprávnu zodpovednosť za neautorizovanú zmenu počítadiel najazdených kilometrov motorových vozidiel, takzvané pretáčanie tachometrov. Predkladatelia navrhujú rozšíriť paragraf Nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi o nový odsek, ktorý hovorí, že ustanovenie uvedeného paragrafu sa nepoužije, ak bol spáchaný trestný čin falšovania a pozmeňovanie identifikačných údajov motorového vozidla. Poslanci za KDH sú presvedčení, že takáto právna úprava bude mať nielen trestnoprávny, ale najmä odstrašujúci a výchovný účinok, čím sa dosiahne výrazné zníženie nelegálnych úprav tachometrov ojazdených vozidiel.

 

Poslanci Smeru-SD Viliam Jasaň a Ľubomír Petrák chcú odškodniť vojnové siroty. Preto do parlamentu predložili návrh zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám. Ich zámerom je urobiť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja. Národná rada Slovenskej republiky už v minulosti prijala dva obdobné zákony. V oboch prípadoch sa však jednorazové odškodnenie nedostalo vojnovým sirotám, teda v čase vojny už narodeným deťom ľudí, ktorí počas II. svetovej vojny padli ako účastníci domáceho odboja či československých zahraničných armád.

 

Na Slovensku sa oficiálne v pestovateľských páleniciach nesmie páliť ražná pálenka (rožovka), ale len ovocie. Zmeniť to chce poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Do parlamentu predložil návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. „Podľa súčasného zákona je možné v páleniciach na dedinách páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojím cieľom je, aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Kaník pre agentúru SITA. Zároveň upozornil, že pálenice fungujú len cez sezónu, kým je ovocie. „Týmto by sa rozšírila možnosť na ich celoročnú prevádzku, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili načierno, ale v páleniciach,“ dodal. Kaník s návrhom do parlamentu prichádza druhýkrát. Na jeseň svoj návrh stiahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies