Poslancov čakajú protiteroristické zákony

NETKY.SK • 1 December 2015, 09:08 • 2 min
Poslancov čakajú protiteroristické zákony

BRATISLAVA – Diskusia k protiteroristickej legislatíve, ktorú vláda schválila v piatok, čaká parlament počas štvrtého týždňa 58. schôdze.

slovakia

left justify in out

V balíku zákonov, ktoré sa majú meniť, je aj návrh na novelizáciu ústavy. Upraviť by sa v ústave mali maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Premiér Robert Fico v tejto súvislosti privítal podporu opozičných predstaviteľov. Národná rada právne normy prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálnych päť dní na 10 dní. „Navrhujeme v ústave zdvojnásobiť lehoty, keď môžu orgány činné v trestnom konaní a súdy zadržať podozrivého z terorizmu,“ vysvetlil premiér. Upozornil aj na zavedenie obligatórnej väzby, keď súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.

 

Vláda schválila aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhuje sa aj úprava použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

 

Národná rada bude zároveň pokračovať v prerokúvaní poslaneckých návrhov zákonov. Diskutovať sa bude napríklad o novele zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorú predložili poslanci za OĽaNO. Návrhom chcú sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. „Po takmer štyroch rokoch od účinnosti nového zákona o preukazovaní pôvodu majetku vidíme, že zákon ako taký je úplne neúčinný,“ vysvetľuje OĽaNO. Návrhom chcú riešiť najzásadnejší okruh problémov, po odstránení ktorých by bolo možné odoberať nelegálne získaný majetok a súčasne urýchliť celý proces od podania návrhu až po finálne rozhodnutie súdu. Obyčajní navrhujú zníženie limitu majetkového prírastku z 1500-násobku minimálnej mzdy na 1500-násobok sumy životného minima, ktorý nevie majiteľ preukázať. „To znamená, že pokiaľ niekto vlastní veľkú nehnuteľnosť a nevie preukázať takmer 300 000 eur a viac, ktoré použil na obstaranie daného majetku, začne sa voči nemu konanie. Rovnako sa prenáša dôkazné bremeno z finančnej polície na osobu, ktorej majetok patrí. Podozrivá osoba by tak musela vyvracať podozrenie, že majetok nadobudla nelegálne, bude musieť dokázať, že ho má z vlastných finančných prostriedkov, príjmov alebo iných zdrojov, a vie to doložiť,“ vysvetľujú poslanci OĽaNO.

 

Parlament schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku ešte v roku 2005. Navrhoval ho vtedajší opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákon mal pozastavenú účinnosť, lebo bol napadnutý na ústavnom súde. Ústavný súd v roku 2008 označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2005 za protiústavný, a to v oblastiach retroaktivity a presunu dôkazného bremena na fyzické a právnické osoby. V roku 2010 prvá vláda Roberta Fica schválila vynovenú právnu normu o preukazovaní pôvodu majetku. Zatiaľ podľa nej nebol nikto odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2010 hovorí o tom, že ak má niekto o pol milióna eur vyšší majetok, ako sú jeho legálne príjmy, môže tento nelegálne nadobudnutý majetok prepadnúť v prospech štátu.

 

Parlament čakajú aj voľby komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, rovnako aj voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR. Poslancom zostáva prerokovať 35 zo 141 bodov programu 58. schôdze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies