Poslancov čakajú povodňové škody i odpady

NETKY.SK • 3 Február 2015, 07:45 • 2 min
Poslancov čakajú povodňové škody i odpady

BRATISLAVA - Štátne orgány a orgány samosprávy už nebudú zodpovedať za škody, ktoré občanom vzniknú následkom povodní. Uvádza sa to v návrhu novely zákona o ochrane pred povodňami, ktorým poslanci otvoria piaty deň 46. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Zodpovednosť štátnych orgánov a samospráv za škody vzniknuté pri povodniach občanom bude po novom uznaná iba v prípade, že vznikli následkom protipovodňových zabezpečovacích alebo záchranných prác. Novela totiž zavádza novú definíciu pojmu povodeň ako prírodného javu, za ktorý štát, štátne orgány alebo orgány samosprávy nemôžu zodpovedať. Po novom bude takisto možné získať finančnú kompenzáciu za povodňou poškodené alebo zničené obydlia iba v prípade, že majiteľ disponuje právoplatným kolaudačným rozhodnutím alebo stavebným povolením. O finančných príspevkoch pre povodňami poškodených občanov rozhodne vláda SR. 

 

Parlament by mal v prvom čítaní rokovať aj o návrhu nového zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia. Ten má do oblasti odpadového hospodárstva zaviesť viacero zmien. Podľa ministerstva je účelom nového zákona priblížiť Slovensko k smerniciam a štandardom Európskej únie. Zákon začiatkom decembra v rámci tzv. vnútrokomunitárneho pripomienkového konania odobrila aj Európska komisia. 


Návrh zákona zavádza napríklad tzv. rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich podľa ministra malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach. 


Poslanci by dopoludnia mali v prvom čítaní hlasovať aj o novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú prerokovali v piatok. Keďže návrhom, podľa ktorého by sa mal druhý dôchodkový pilier otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka sa zákonodarcovia zaoberajú v skrátenom legislatívnom konaní, novelu prerokujú výbory a bude sa o nej na aktuálnej schôdzi rokovať aj v druhom čítaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies