Poslancom zostáva prerokovať 46 zo 67 bodov

NETKY.SK • 2 Február 2014, 13:29 • 2 min
Poslancom zostáva prerokovať 46 zo 67 bodov

BRATISLAVA - Opozičný Most-Híd navrhuje zmeny pri obsadzovaní miest vo verejnej správe. Podľa navrhovanej úpravy by sa mali robiť výberové konania nielen na vedúce, ale aj na referentské pozície.

slovakia

left justify in out

Poslancom zostáva prerokovať 46 zo 67 bodov 29. schôdze parlamentu. V utorok ráno zákonodarcovia prerokujú novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chcú poslanci Smer-SD zabrániť úžerníckym praktikám a sprísniť pôsobenie nebankových spoločností. Medzi najpodstatnejšie zmeny patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá by nemala prevyšovať dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby bankových služieb, ktoré sa v danom odvetví poskytujú. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. Zmeny sa podľa návrhu poslancov vládneho Smeru-SD Otta Brixiho a Antona Martvoňa dotknú aj poskytovateľov nebankových služieb. Vyžadovať sa bude napríklad vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a minimálne päťročná prax v bankovníctve či poisťovníctve. Poskytovateľ nebankových služieb zároveň bude musieť mať čistý štít voči Slovenskej obchodnej inšpekcií aj voči ďalším orgánom štátnej správy.

Opozičný Most-Híd navrhuje zmeny pri obsadzovaní miest vo verejnej správe. Podľa navrhovanej úpravy by sa mali robiť výberové konania nielen na vedúce, ale aj na referentské pozície. Pracovné ponuky by mali štátne organizácie navyše zverejňovať aj inde, ako len na svojich internetových stránkach. Okrem štátnych úradov by prostredníctvom výberových konaní mali prijímať nových ľudí aj samosprávy, teda mestá, obce a vyššie územné celky. 

Parlament bude diskutovať o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou poslanci za KDH presadzujú, aby zákonodarcovia mohli poberať iba jeden príjem, aj keď vykonávajú viacero verejných funkcií. Predseda KDH Ján Figeľ upozorňuje, že sa kumulujú mandáty poslancov NR SR s exekutívnymi funkciami na úrovni samosprávy, ale aj inštitúcií, ako sú nemocnice či poisťovne. Predseda KDH verí, že pravidlo "jeden mandát stačí" sa stane ústavným pravidlom. 

Národnú radu čakajú v ďalšom týždni aj dve mimoriadne schôdze. Opozícia navrhuje rokovať o odvolaní predsedu parlamentu Pavla Pašku pre sprísnenie pohybu novinárov v parlamente a diskutovať sa má aj o emisnej kauze, kde opozícia žiada zverejniť zoznam ľudí, ktorí sa nabalili na predaji emisií garážovej firme Interblue Group počas prvej vlády Roberta Fica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies