Poslanci začnú zmenami v posielaní balíkov väzňom

NETKY.SK • 18 Október 2013, 08:58 • 2 min
Poslanci začnú zmenami v posielaní balíkov väzňom

BRATISLAVA - Vo väzniciach plánujú zaviesť modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré umožnia lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu si povinností. Predpokladá to novela zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorou poslanci otvoria štvrtý deň 25. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Po vzore európskych väzenských systémov vytvárame spravodlivejší systém, ktorý umožní lepšie pracovať s odsúdenými. Očakávam, že nové pravidlá prinesú do ústavov viac poriadku a bezpečnosti," vysvetlil podstatu návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec. Jednou z plánovaných zmien je zavedenie systému pozitívnej motivácie v podobe možnosti prijímať balíky už len ako disciplinárnej odmeny nepodmienenej časovým intervalom. V súčasnosti má nárok na prijatie balíka každý odsúdený raz za tri mesiace, bez ohľadu na to, či si plní svoje povinnosti. Vďaka zmene tohto pravidla sa podľa autorov novely výrazne zníži riziko prieniku drog a iných nepovolených vecí do väzenia. Odsúdení a väzobne stíhaní by zároveň mali stratiť možnosť nosiť vo väzení piercing. Doteraz sa zákaz vzťahoval len na zhotovovanie piercingu za mrežami, rovnako ako vo väzení platí zákaz tetovania. Ľudia za mrežami by už nemali nosiť ozdoby v tele. Okrem toho má platiť aj zákaz inak narúšať svoju telesnú integritu alebo telesnú integritu iného. 

Poslanci v piatok prerokujú i novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá rieši podmienky vysielania elektronických médií vo vzťahu k jazyku či ochrane maloletých, ale aj programy pre sluchovo a zrakovo postihnutých. 

Diskutovať sa bude aj o novele zákona o Audiovizuálnom fonde. Právna norma má za cieľ pritiahnuť na Slovensko veľké filmové produkcie, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest. Ministerstvo kultúry chce zmenou dosiahnuť, aby ak nejaká filmová produkcia preinvestuje na Slovensku dva milióny a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb, ktoré sú zdaňované na Slovensku, získa dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies