Poslanci budú rokovať o kontrole množenia psov

NETKY.SK • 3 Február 2017, 08:33 • 2 min
Poslanci budú rokovať o kontrole množenia psov

BRATISLAVA – Rokovaním o novele zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v druhom čítaní otvoria poslanci štvrtý deň 12. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Predložený návrh zákona podľa predkladateľky Evy Smolíkovej (SNS) jednoznačne spresňuje postavenie majstrov odbornej výchovy, učiteľov odbornej praxe a učiteľov umeleckej praxe, ktorí vykonávajú pedagogickú činnosť na pracovisku praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania, ako pedagogických zamestnancov. „Keďže pracovisko praktického vyučovania je organizačná súčasť zamestnávateľa, v praxi vznikajú nejasnosti, či reálne aj naďalej ide o pedagogického zamestnanca,“ uvádza poslankyňa v dôvodovej správe.

 

Poslanci by sa mali v druhom čítaní zaoberať aj návrhom novely zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon o veterinárnej starostlivosti. Novelu predkladajú poslanci za SaS Martin Poliačik, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Anna Zemanová, Jana Cigániková, Alojz Baránik, Martin Klus a Juraj Droba. „Návrh má za cieľ zaviesť právnu úpravu na kontrolu množenia psov, ustanoviť podmienky chovu psov za účelom ich množenia, podmienky držania takýchto psov a povinnosti vyplývajúce držiteľom, ako aj štátnym orgánom na úseku evidencie a kontroly držania psov určených na množenie,“ odôvodňujú poslanci.

 

V súčasnosti sú chov a množenie psov podľa nich kontrolované len tým spôsobom, že tzv. chovné stanice jednotlivých plemien sú nahlásené chovateľským zväzom týchto plemien a tie kontrolujú, či takéto chovy spĺňajú ich štandardy, prípadne aj medzinárodné štandardy. „Chovatelia takýchto šľachtených chovov majú záujem na tom, aby tieto chovy boli v poriadku a zachovávali medzinárodné štandardy, pretože im to dáva možnosť ďalej rozvíjať chov a zvyšuje hodnotu ich psov aj šteniat z takéhoto chovu,“ dodávajú predkladatelia novely s tým, že na druhej strane existujú chovy, kde nie sú dodržiavané podmienky držania a chovu zvierat stanovené vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva. „Často sú samice psov v nekontrolovaných chovoch držané pod fóliovníkmi, v tmavých pivniciach, bez venčenia, denného svetla, bez sociálneho kontaktu, bez veterinárneho ošetrenia, bez vhodnej stravy, s kožnými a inými chorobami. Ako jediný nie je tento spôsob množenia za účelom predaja kontrolovaný, čo vedie jednak ku genetickým zmenám na plemenách, skrytým chorobám, ktoré sa prejavia po čase od kúpy, k premnoženiu určitého plemena a hlavne k nevhodným podmienkach chovu, vedúcim k týraniu,“ uvádzajú poslanci.

 

Dnes bude parlament rokovať do 14:00. Hlasovať o prerokovaných zákonoch o jedenástej však poslanci nebudú. Dohodli sa na tom na štvrtkovom rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies