Poslanci budú o cestnej dani hlasovať až na novembrovej schôdzi

NETKY.SK • 23 Október 2014, 12:15 • 2 min
Poslanci budú o cestnej dani hlasovať až na novembrovej schôdzi

BRATISLAVA - O tom, či sa sadzba dane z motorových vozidiel zníži a zjednotí, rozhodne parlament až v novembri tohto roka.

slovakia

left justify in out

Oznámil to krátko pred hlasovaním predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Presunutie hlasovania prišlo krátko po tom, ako sa proti prijatiu novely vyslovilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja aj mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Uznesenie mestských poslancov doručil osobne Paškovi primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).
      

Cieľom návrhu zákona o takzvanej cestnej dani je, aby bolo zdaňovanie motorových vozidiel spravodlivejšie. Nastavenie dane by malo viac zohľadňovať požiadavky podnikateľov v oblasti dopravy. Nová právna úprava sa bude naďalej dotýkať len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Návrh zákona hovorí o zľavách vo výške 25 %, 20 % a 15 %. Zároveň sa má táto daň u 13-ročných a starších áut zvyšovať, a to o 10 % a 20 %.
      

Pri zdaňovaní sa budú viac zohľadňovať ekologickejšie vozidlá, pričom sadzby dane a úľavy najmä pre ekologické vozidlá sú uvedené priamo v zákone. MF tiež navrhlo rozšíriť okruh zákonných oslobodení od dane, ktoré nebudú závisieť od rozhodnutia vyšších územných celkov (VÚC). Ide napríklad o zákonné oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.
      

Po novom bude daň z motorových vozidiel príjmom štátneho rozpočtu. O úprave sadzieb v budúcnosti bude rozhodovať vláda formou nariadenia vlády SR. Samosprávam budú príjmy kompenzované úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies