Portoriko vyhlásilo najväčší bankrot v histórii USA, dlh krajiny je obrovský

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 06:39 • 2 min
Portoriko vyhlásilo najväčší bankrot v histórii USA, dlh krajiny je obrovský

WASHINGTON/SAN JUAN - Portoriko požiadalo tento týždeň o ochranu pred veriteľmi, čím odštartovalo najväčší komunálny bankrot v histórii USA.

slovakia

left justify in out

K oznámeniu platobnej neschopnosti pristúpila ostrovná krajina krátko po tom, ako niektorí veritelia podali na Portoriko žalobu za nesplácanie záväzkov. Celkový dlh krajiny dosahuje približne 70 miliárd USD (64,06 miliardy eur), pričom napríklad dlh amerického mesta Detroit, ktorého bankrot bol doteraz najväčším v komunálnej histórii USA, bol zhruba 4-krát nižší.

 

Oznámenie platobnej neschopnosti nezmení v najbližšom období život bežných obyvateľov ostrova, z ktorých až 45 % žije v chudobe. V neskoršom období však môže viesť ku škrtom na dôchodkoch a k zhoršeniu situácie v oblasti školstva a zdravotnej starostlivosti. Ekonomika Portorika zápasí s recesiou takmer 10 rokov. Za toto obdobie klesol počet obyvateľov približne o desatinu. A ďalší postupne odchádzajú, väčšina na Floridu.

 

Žiadosť podalo Portoriko v stredu (3.5.), pričom využilo špeciálny zákon, ktorý minulý rok schválil americký Kongres. Ten umožní Portoriku reštrukturalizáciu štátneho dlhu podobne, ako je to v prípade bankrotovej ochrany v USA. Samotný zákon o bankrotovej ochrane pre americké samosprávy na základe Kapitoly 9 však využiť nemôže, nakoľko nie je priamo jedným zo štátov USA, iba pridruženým. Bankrotový proces umožní Portoriku výrazne znížiť svoje splátky dlhu, na druhej strane však môže odradiť investorov a oddialiť návrat na dlhopisové trhy.

 

Najväčší komunálny bankrot doteraz predstavoval bankrot mesta Detroit z leta 2013. V tom čase dosahoval dlh Detroitu okolo 18 miliárd USD. Mesto spod bankrotovej ochrany vystúpilo koncom roka 2014. (1 EUR = 1,0927 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies