Porošenko: Bol dosiahnutý algoritmus výmeny Savčenkovej, lietadlo je pripravené

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 14:18 • 2 min
Porošenko: Bol dosiahnutý algoritmus výmeny Savčenkovej, lietadlo je pripravené

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že podľa jeho názoru je dohodnutý "istý algoritmus" oslobodenia v Rusku odsúdenej ukrajinskej občianky Nadije Savčenkovej. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa nej Porošenko na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s dánskym premiérom Larsom Rasmussenom v Kyjeve spresnil, že tento "algoritmus" sa podarilo dohodnúť v pondelok v rámci jeho telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Porošenko tiež vyhlásil, že je pripravený urobiť všetko, čo je v jeho silách, pre oslobodenie v Rusku odsúdenej občianky Nadije Savčenkovej. Uviedol tiež, že je pripravený vypraviť prezidentský špeciál, aby Savčenkovú doviezol z Ruska na Ukrajinu.

 

Porošenko v pondelok večer telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hovorili o osude známych ruských a ukrajinských väzňov odsúdených v druhom štáte a spomenuli možnosť ich výmeny.

 

Dohodli sa tiež, že Rusko umožní odsúdenej Savčenkovej "vo veľmi blízkej budúcnosti" konzulárnu návštevu. Podľa agentúry TASS ukrajinský konzul v Rostove na Done už za Savčenkovou vycestoval.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve odmietol uviesť podrobnosti rozhovoru prezidentov. Potvrdil však, že sa hovorilo o Nadiji Savčenkovej a o osude dvoch v pondelok na Ukrajine odsúdených ruských občanoch - Alexandrovi Alexandrovovi a Jevgenijovi Jerofejevovi.

 

Podľa dnešného Porošenkovho vyhlásenia práve rozhodnutie ukrajinského súdu v kauze Jerofejev-Alexandrov "otvára isté možnosti pre uplatnenie mechanizmu výmeny" v Rusku odsúdenej Savčenkovej.

 

Porošenko však súčasne vystríhal pred špekuláciami ohľadom termínov výmeny a ďalších krokov smerujúcich k návratu odsúdenej do vlasti. Apeloval tiež na novinárov, aby nezverejňovali neoverené informácie.

 

Ukrajinská strana podľa agentúry TASS v pondelkovom telefonickom rozhovore trvala na okamžitom prepustení Savčenkovej. Porošenko tiež žiadal, aby ruské úrady umožnili, aby ukrajinskú občianku prehliadli ukrajinskí alebo nemeckí lekári.

 

Bývalú ukrajinskú navigátorku a operátorku bojového vrtuľníka Nadiju Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch rukých novinárov televíznej spoločnosti VGTRK.

 

Ukrajinský súd v pondelok na 14 rokov väzenia odsúdil oboch spomínaných ruských občanov, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny. Ukrajinský súd rozhodol, že Jerofejev a Alexandrov sú príslušníkmi osobitných jednotiek ruskej armády a na Ukrajine boli na prieskumnej misii.

 

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies