Populárny český umelec Vojta Dyk má narodeniny

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 13:46 • 2 min
Populárny český umelec Vojta Dyk má narodeniny

PRAHA/BRATISLAVA - Český herec a spevák Vojtěch Dyk sa v štvrtok 23. júla dožíva 30 rokov.

slovakia

left justify in out

Je známy najmä ako spevácka hviezda recesistickej hudobnej formácie Nightwork, v ktorej pôsobil do jej odchodu z hudobnej scény v roku 2013. Ich piesne ako Jsem gay, Tepláky alebo Včelka Mája sa stali veľkými hitmi a Dykovi vyniesli niekoľko speváckych ocenení. Herecký talent predvádzal na scéne pražského Národného divadla i v televíznych seriáloch a filmoch. 
     

Vojtěch Dyk sa narodil 23. júla 1985 v Prahe v rodine literárneho historika a spisovateľa Radka Pytlíka a majiteľky nakladateľstva Věry Dykovej. Meno nesie tiež po svojom slávnom predkovi, českom básnikovi Viktorovi Dykovi. Bol veľmi činorodým dieťaťom, odmalička sa venoval spevu, hre na husle i klavíri, bol však aj zdatným športovcom. Prednosť nakoniec dostalo umenie a k spomínanému spevu sa pridalo herectvo. Už počas štúdií na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe sa s úspechom začal objavovať na rôznych pražských divadelných scénach. Od amatérskeho divadla Radar, cez Divadlo v Dlouhé sa dostal až na dosky Národného divadla v Prahe. 
     

Ako profesionálny spevák Vojta Dyk zažiaril najmä ako frontman českej hudobnej skupiny Nightwork aktívnej v rokoch 2006 – 2013. Formácia sa preslávila sarkazmom nabitými hitmi ako Andělská dívka, Globální oteplování, Tepláky alebo Slunce v duši. Jedinečná tvorba vyniesla skupine niekoľko hudobných cien, vrátane štyroch Zlatých slávikov alebo Ceny Anděl pre skupinu, videoklip i album roka (2010).  Televíznym divákom je Dykova tvár známa napríklad zo seriálov Letiště (2006), Velmi krěhké vztahy (2007), Kriminálka Anděl (2008) alebo Nevinné lži (2013). Zahral si aj v televíznom filme Ďáblova lest (2009), v historickej dráme Jánošík - Pravdivá história (2009) a tiež v komédii Ženy v pokušení (2010). 
     

Od roku 2011 tvorí Vojtěch Dyk pár so známou českou herečkou Tatianou Vilhelmovou. Dvojica vychováva spoločného syna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies