Poľský prezident sa poďakoval Jánovi Pavlovi II. a Gorbačovovi za pád komunizmu

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 08:55 • 2 min
Poľský prezident sa poďakoval Jánovi Pavlovi II. a Gorbačovovi za pád komunizmu

BERLÍN - Poľský prezident Bronislaw Komorowski si pripomenul 25. výročie prvých čiastočne slobodných parlamentných volieb v komunistickom Poľsku tým, že poďakoval pápežovi Jánovi Pavlovi II. a bývalému sovietskemu vodcovi Michailovi Gorbačovovi. Napísal to dnes nemecký denník Bild.

slovakia

left justify in out

"Jedno je isté: bez Jána Pavla II. by sa k hnutiu Solidarita nepridalo desať miliónov Poliakov," povedal Komorowski v interview pre denník Bild. Poľský pápež Ján Pavol II. zomrel v roku 2005.
      

Gorbačov prispel k vývoju udalostí svojimi ekonomickými reformami známymi ako perestrojka, ktoré urýchlili pád Sovietskeho zväzu a koniec komunizmu v regióne, povedal v interview Komorowski.
      

"Som mu za to vďačný," dodal poľský prezident. Komorowski uviedol, že voľby v roku 1989, ktoré pomohlo presadiť poľské prodemokratické hnutie Solidarita, boli spúšťačom pádu komunistických režimov v celej strednej a východnej Európe.
      

Poľský prezident opísal "neuveriteľný vývoj udalostí", ktorý sa začal presne pred 25 rokmi. "My Poliaci sme 4. júna dostali komunizmus na kolená svojimi hlasovacími lístkami a úspešnými voľbami," uviedol. Voľby označil za kameň, ktorý "dal lavínu do pohybu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies