Poľský premiér tvrdí, že Vagnerovci sú pod priamym velením Putina

NETKY.SK • 25 August 2023, 10:30 • 2 min
Poľský premiér tvrdí, že Vagnerovci sú pod priamym velením Putina

Varšava-Nové velenie by žoldnierska skupina mala mať po údajnej a doteraz nepotvrdenej smrti ich vodcu Jevgenija Prigožina

slovakia

left justify in out

Nedávno verejnosťou rezonovala smrť šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Vodca skupiny sa podľa ruských úradov nachádzal na palube lietadla Embraer-135. To sa zrútilo v stredu 23. augusta 2023 v Tverskej oblasti blízko Moskvy. Podľa dostupných informácií túto leteckú haváriu nikto neprežil. Oficiálne ešte smrť Prigožina nie je potvrdená. Žoldnierska skupina by mala nové velenie. 

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok uviedol, že žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny prešli pod priame velenie šéfa Kremľa Vladimira Putina. Podľa Morawieckeho sa tak stalo po stredajšej údajnej smrti vodcu vagnerovcov Jevgenija Prigožina, ktorú Moskva dosiaľ oficiálne nepotvrdila. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a stanice Sky News.

 

"Dohľad nad Vagnerovou skupinou teraz prešiel priamo na prezidenta Putina... (skupina) je pod priamou kuratelou Putina a jeho ľudí a bude sa využívať ešte viac ako predtým, alebo aspoň v rovnakom rozsahu ako predtým, a to ako nástroj provokácií, vydierania a rôznych druhov obťažovania s cieľom narušiť bezpečnostnú politiku a destabilizovať krajiny susediace s Ruskom a Bieloruskom," povedal Morawiecki.

 

Na tlačovej konferencii vo Varšave tak poľský premiér reagoval na otázku, čo by údajná Prigožinova smrť znamenala pre bezpečnosť Poľska. "Vagnerova skupina sa dostáva pod Putinovo vedenie. Nech si každý sám odpovie na otázku, či to bude hrozba väčšia alebo menšia... Pre mňa je to rečnícka otázka," citovala poľského premiéra stanica Sky News.

Prigožin bol údajne na palube súkromného lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy. Pád lietadla podľa informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov. Ruský letecký úrad Rosaviacija v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol Prigožin na palube havarovaného stroja, ktorý mu vraj aj patril. Smrť šéfa vagnerovcov však dosiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.

 

Na palube lietadla sa mal okrem iných nachádzať aj spoluzakladateľ Vagnerovej skupiny Dmitrij Utkin. Ihneď sa objavili podozrenia, že by do tejto udalosti mohol byť nejakým spôsobom zainteresovaný Vladimir Putin. On sám ani Kremeľ sa však k údajnej Prigožinovej smrti zatiaľ nijako nevyjadrili. Ukrajina zdôraznila, že s údajnou smrťou šéfa vagnerovcov nemá nič spoločné.

 

Prigožin, ktorého Vagnerova skupina bojovala po boku ruskej armády na Ukrajine, zorganizoval presne dva mesiace pred pádom lietadla, 23. júna 2023, krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po jej neúspechu a dohode s Kremľom sa po väčšina vagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies