Erik Tomáš: Robert Fico je starý politický lišiak a matador

NETKY.SK • 26 September 2021, 14:57 • 2 min
Erik Tomáš: Robert Fico je starý politický lišiak a matador

Podľa Erika Tomáša to Robert Fico s návrhmi na spoluprácu s Hlasom-SD nemyslí vážne. Podľa jeho slov je Fico v podstate prefíkaný. Fico komentoval odvolávanie Mikulca. Pčolinský prezradil, že má informáciu o tom, že Sulík prejavil záujem o Ficom zvolanú mimoriadnu schôdzu o cenách energií.

slovakia

left justify in out

"On je starý politický lišiak a matador, presne vedel, že my musíme povedať, že nie, lebo načo by sme zo Smeru odchádzali. Bol to chyták a následne začal strane Hlas dávať nálepky liberálov. My sa správame čisto sociálnodemokraticky,“ povedal Tomáš na adresu Roberta Fica.

 

img

 

Juraj Šeliga zase okomentoval Ficove slová o tom, že existujú ďalšie "devastačné" dôkazy o nezákonnom konaní ministra vnútra Romana Mikulca. Podľa podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu sú iba strašením. Dodal, že minister vnútra ho uistil, že žiadne nezákonné veci nespáchal a "o tom, čo sa šušká, nič nevie".

 

Prečítajte si: Eduard Heger: Robert Fico má strach z výpovedí ľudí, ktorých do tohto systému nominoval!

 

Erik Tomáš v debate reagoval, že už nejde len o "šuškanie", odvoláva sa pritom na vyjadrenia predsedu parlamentu a šéfa Sme rodina Borisa Kollára, že existujú ďalšie dôkazy voči policajtom a prokurátorom a možno i politikom. "Uvidíme, ale už to, čo je známe, potvrdzuje manipuláciu a nezákonnosť pri vyšetrovaní," povedal Tomáš.

 

Obaja sa vyjadrili aj k náznakom riešení, o ktorých hovoria ministri, zúčastňujúci sa na pracovnej komisii, ktorá má prísť s riešeniami stabilizujúcimi situáciu v bezpečnostných zložkách. Šeliga obhajuje úvahy o posilnení Úradu špeciálnej prokuratúry argumentujúc, že sa nemá posilniť osoba špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ale inštitúcia ako taká, no Tomáš vidí ambíciu presadiť si za každú cenu kriminalizáciu opozície. "Nejde o nič iné, len o to, že zistili, že nie je možné len tak niekoho odsúdiť," okomentoval kreovanie samotnej pracovnej skupiny i jej zloženie. Odmieta tiež snahy o legislatívnu úpravu týkajúcu sa paragrafu 363. "Netreba nič meniť, nechápem, čo je zlé na tom, že sa zruší nezákonné obvinenie," upozornil.

 

Robert Fico dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca bolo o tom, že vie a riadi manipuláciu a nezákonnosť pri vyšetrovaní politicky motivovaných káuz.

 

img

 

Na manipulovanie pri vyšetrovaniach a nezákonné obvinenia poukázal v diskusii aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

 

Fico opakovane vyhlásil, že pri situácii v bezpečnostných zložkách nejde o žiadnu vojnu policajtov. "Súčasná vláda nedokáže riadiť krajinu, nezvláda výzvy súčasného obdobia, preto zúžila svoju agendu na zatváranie nominantov opozície, pri ktorom sa preukázala manipulácia a nezákonnosť. A o tejto manipulácii vie a riadi ju minister vnútra sám, vedený svojím straníckym lídrom," povedal v diskusii líder Smeru. "O tom bolo aj odvolávanie Mikulca." 

 

Fico tvrdí, že „existuje obrovské množstvo informácií a dôkazov“, ktoré podľa neho budú devastovať predstaviteľov vládnej moci. „Či to tak bude alebo nebude, to ja už neviem.“ 

 

Okrem toho tvrdí, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi nemôže byť potvrdený trest. „Na Najvyššom súde ktovie, kto to dostane – ak to dostane sudca typu Kliment, ten mu dá aj sto rokov odňatia slobody. Ale potom sú tu medzinárodné súdy.“ 

 

Možno vás zaujme: Juraj Šeliga: Boris Kollár je taká povaha, že keď mu trochu brnknete do nosa, vyskočí z kože!

 

Podpredseda Sme rodina vysvetľoval postoj hnutia pri Mikulcovom odvolávaní, že sa zdržali preto, lebo na jednej strane majú výhrady k ministrovi vnútra, no zároveň si ctia koaličné dohody.

Pčolinský priznáva, že dôvody obvinení vyšetrovateľov NAKA a obsahy odposluchov ich rozhovorov sú veľmi závažné a smerujú k trestnej činnosti. "Nemyslím si, že by medializované úseky odposluchov boli vytrhnuté z kontextu," povedal.

 

img

 

"Ak si to prečítate, je to plynulý dej. Robíme tu z niektorých ľudí martýrov, ale realita je taká, že evidentne páchali trestnú činnosť.“

 

Nechcel špekulovať, kto môže byť v kauze ešte obvinený, upozornil však na to, že doteraz známy obsah zaberá len malú časť odposluchov. "Keďže tie odposluchy boli realizované štyri mesiace a toto je časť z nejakých dvoch dní, tak sa pýtame, čo tam ešte bude?"

 

Nemyslí si, že manipulácia a nezákonnosť pri vyšetrovaniach je všeobecný jav, zároveň však upozorňuje, že k nezákonným obvineniam nedochádza ojedinele, naopak, hovorí o desiatkach prípadov.

 

img

 

Minister hospodárstva Richard Sulík má záujem, aby v parlamente otvorili schôdzu o cenách energií, ktorú zvoláva Smer, chce na nej aj vystúpiť. Tvrdí to Peter Pčolinský s tým, že má takú informáciu. Smer navrhuje aj ďalšie mimoriadne schôdze, podľa Pčolinského o nich budú hovoriť na pondelkovej koaličnej rade. 

 

Robert Fico tvrdí, že sa ako premiér nevyhováral na vládu Ivety Radičovej, "lebo o tej vláde ani nebolo čo povedať“. Vyhlásil to v kontexte debaty o cenách energií, v ktorej minister Sulík viní Ficove dotácie baniam na hnedé uhlie za drahú elektrinu. Predseda Smeru kritizoval koalíciu, že po roku a pol vládnutia sa vyhovára naňho. Fico pritom vládu Ivety Radičovej spomínal ako premiér často. Ešte v roku 2018, teda sedem rokov po jej páde, hovoril o jej kauzách. V roku 2015, takmer štyri roky po jej páde, zasa vinil Radičovej vládu za to, že malé firmy a živnostníci čakajú na peniaze od veľkých stavebných spoločností. V roku 2013 zasa vinil Radičovej vládu za čerpanie eurofondov. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona