Historici skúmajú starý nemecký bunker, možno ukrýva Jantárovú komnatu

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 16:38 • 2 min
Historici skúmajú starý nemecký bunker, možno ukrýva Jantárovú komnatu

VARŠAVA - Machom pokryté trosky nemeckého bunkra z druhej svetovej vojny na severovýchode Poľska, neďaleko hraníc s Kaliningradskou oblasťou Ruska, môžu ukrývať Jantárovú komnatu - vzácny umelecký poklad, ktorý je nezvestný od čias vojny.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to poľský historik Bartlomiej Polaňczyk, ktorý pracuje ako riaditeľ Múzea druhej svetovej vojny v poľskej obci Mamerki (za vojny známej ako Mauerwald vo východnom Prusku).

 

Pomocou radaru, ktorý vidí pod zem, zistili, že v základni jedného z množstva bunkrov zachovaných v lesíku neďaleko dediny je malá izba. V bunkri sídlil za vojny štáb nemeckej armády. Nachádza sa asi 100 kilometrov od ruského Kaliningradu, ktorý bol počas vojny nemeckým Königsbergom, kam nacisti odviezli Jantárovú komnatu z cárskeho paláca v Petrohrade.

 

Polaňczyk dnes podľa tlačovej agentúry AP povedal, že si je takmer istý tým, že bunker ukrýva Jantárovú komnatu z 18. storočia, vyrobenú z jantáru vyzdobeného zlatými lístkami.

 

V roku 2003 odhalili v Jekaterinskom paláci v Cárskom sele pri Petrohrade kópiu unikátnej pamiatky historickej hodnoty. Jej rekonštrukcia trvala celé roky a bola nielen nákladná, ale predovšetkým nesmierne náročná. Reštaurátori mali totiž k dispozícii len čiernobiele fotografie, podľa ktorých sa snažili určiť odtieň a tvar každého kúska jantáru.

 

"Zmiznutie" Jantárovej komnaty patrí k veľkým záhadám. Nemci ju odviezli v roku 1941 do Kaliningradu a tam sa jej stopa stráca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies