Poľskú komunitu po brexite vyháňali z Británie, veľvyslanectvo žiada odsúdenie

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 14:07 • 2 min
Poľskú komunitu po brexite vyháňali z Británie, veľvyslanectvo žiada odsúdenie

LONDÝN - Poľské veľvyslanectvo v Londýne dnes tlmočilo svoje hlboké znepokojenie kvôli prejavom xenofóbie, ktorého terčom sa v Británii stala tamojšia poľská komunita i prisťahovalci z iných krajín.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo súčasne vo svojom vyhlásení vyjadrilo vďaku britskej verejnosti za všetky prejavy podpory a solidarity s poľskou komunitou. Ambasáda súčasne vyzvala britských politikov, aby útoky na poľskú komunitu odsúdili. Nezávisle od tejto výzvy poslanec britského parlamentu Greg Hands na svojej stránke na Twitteri ubezpečil, že Poliaci sú v Británii vítaní a dodal, že slovo "solidarita" nebolo nikdy doteraz dôležitejšie.

 

V posledných dňoch sa na niekoľkých miestach v Británii sa objavili nápisy alebo aj letáky, ktoré útočia na poľských prisťahovalcov. Polícia pripustila, že ide o xenofóbne motivované útoky. Ich páchatelia Poliakom pripomínajú, že "nastal čas, aby "šli domov" a označujú ich aj za "háveď".

 

Takéto incidenty zaznamenali koncom uplynulého týždňa najskôr v grófstve Cambridge. Podľa denníka Guardian kopu letákov hlásili aj spred školy v Huntingdone, kam chodia aj poľské deti. V nedeľu dopoludnia sa terčom neznámych vandalov stalo aj sídlo Poľského kultúrno-spoločenského strediska v londýnskej štvrti Hammersmith. Polícia to vyšetruje ako rasovo motivovaný trestný čin. Podľa poľskej televízie TVN24.pl Poliaci teraz v Británii častejšie čelia aj verbálnym útokom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies