Poľnohospodárske firmy v tomto roku očakávajú mierny pokles produkcie

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 15:03 • 2 min
Poľnohospodárske firmy v tomto roku očakávajú mierny pokles produkcie

BRATISLAVA - Viac ako polovica riaditeľov poľnohospodárskych spoločností očakáva v tomto roku pokles produkcie o jedno percento. Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú živočíšnou výrobou, očakávajú menší pokles, a to o 0,6 %, zatiaľ čo firmy orientované na rastlinnú výrobu predpovedajú pokles na úrovni 1,1 %. Vyplýva to z analýzy slovenského poľnohospodárstva za prvý kvartál tohto roka, ktorú na utorňajšej tlačovej konferencii predstavila spoločnosť CEEC Research spolu so spoločnosťou O.M.C. Invest.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu družstva Agrospol Rastislava Slocíka bude dôležitý vývin cien živočíšnych komodít a to, aké opatrenia sa prijmú zo strany štátu. "Aby sa nestávalo, že naši konkurenti v  ekonomicky silnejších štátoch EÚ budú masívne podporovaní zo štátnych rozpočtov, a tým sa dostaneme, pri rovnakých výrobných nákladoch na spoločnom trhu a pri rovnakých realizačných cenách, do nevýhody,“ podotkol.

Predseda dozornej rady Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ladislav Dobrodenka upozornil na fakt, že slovenské poľnohospodárstvo dodáva produkty, z ktorých zahraničné spoločnosti vyrábajú finálne výrobky a pridaná hodnota tým zostáva v zahraničí.

Aj napriek poklesu objemu výroby riaditelia očakávajú rast tržieb svojich spoločností v priemere o 1,1 %. Rast tržieb predpovedá 63 % riaditeľov, o poklese hovorí 37 % opýtaných. Výraznejší rast tržieb opäť očakávajú spoločnosti zamerané na živočíšnu výrobu, a to o 1,7 %, v rastlinnej výrobe sa očakáva rast tržieb o 0,8 %. "Vďaka postupnému rastu cien surového kravského mlieka očakávame aj vyššie tržby za mlieko. Predpokladáme, že sa bude pohybovať nad úrovňou 30 centov za kilogram,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Agropartner a podpredseda agropotravinárskej sekcie SOPK Vladimír Chovan.

V budúcom roku 58 % riaditeľov poľnohospodárskych spoločností odhaduje, že sa objem produkcie zvýši o 0,2 %. Trend rastu tržieb by podľa nich mal vydržať aj v roku 2018, zvýšiť by sa mali o 1,2 %. Rastlinári odhadujú nárast tržieb o 0,8 %, v živočíšnej výrobe sa odhaduje zvýšenie o 1,9 %. 

CEEC Research je analytickou spoločnosťou, ktorá sa zameriava na výskumy v oblasti poľnohospodárstva, stavebníctva, strojárenstva a verejných zákaziek. Spoločnosť poskytuje analýzy vybraných sektorov od roku 2006, jej služby využíva 17 tisíc spoločností z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies