Politika lacných peňazí vyčerpala potenciál, hrozí ďalšia kríza

NETKY.SK • 3 Február 2014, 14:41 • 2 min
Politika lacných peňazí vyčerpala potenciál, hrozí ďalšia kríza

HAMBURG - Kým nová šéfka amerického Fedu Janet Yellenová začína tlačiť na úrokovú brzdu, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi chce ísť opačným smerom.

slovakia

left justify in out

Zvyšok sveta sa však dostáva na okraj ďalšej krízy. Uvádza to nemecký manager magazin online. Dodáva: "To ukazuje , že logika lacných peňazí sa dostala na hranicu svojich možností". Tlak znovu rastie. ECB by mala opäť niečo urobiť, zaznieva z finančných trhov, lebo sa znovu priblížilo nebezpečenstvo deflácie. Ceny podľa informácií z konca minulého týždňa v eurozóne medziročne vzrástli len o 0,7 %. Bolo to menej, než sa očakávalo a hlboko pod inflačným zacielením ECB stanoveným na 2 %.

Čo urobí ECB? Zníženie základnej úrokovej sadzby na 0 % by podľa analýzy manager magazinu veľa neprinieslo. Má ECB nakupovať štátne dlhopisy vo veľkom štýle ako Fed, britská či japonská centrálna banka? ECB to nemôže, zakazuje jej to zákon.Na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose koncom januára Draghi hovoril o inej možnosti: Odkúpiť od bánk balíky úverov, ktoré poskytli súkromným osobám a podnikom. Draghi od opatrenia očakáva, že sa uľahčí situácia bánk na juhu Európy a znovu začnú poskytovať úvery.

Návrh sa dá posudzovať aj takto: Pretože vlády eurozóny váhajú s rozhodnutím zmenšiť bankový sektor a otáľajú s odbúravaním obrovských starých dlhov, musí ECB konať na vlastnú päsť. Vyvstáva veľká otázka, či tým môže ECB riešiť problémy, alebo vytvorí nové.Strach pramení z "dlhovej deflácie". Ide o veľmi čierny scenár. V 30. rokoch minulého storočia ho popísal americký ekonóm Irving Fisher. Podľa neho bola dlhová deflácia hlavnou príčinou veľkej hospodárskej krízy pred 85 rokmi. Obrovské dlhy limitovali priestor pre investície a spotrebiteľské výdavky. Chýbajúci dopyt viedol k prepadu cien. Dlhové bremeno spôsobovalo, že sa výkon ekonomiky neustále znižoval. Išlo o začarovaný kruh. Tomu sa chcú teraz centrálne banky vyhnúť všetkými prostriedkami.

Už po burzových krachoch v roku 2000 a 2001 vypukla deflačná panika, predovšetkým v Spojených štátoch. Fed vtedy pod vedením Alana Greenspana znížil základnú úrokovú sadzbu na 1 % a tri roky s ňou nepohol. Aj ECB v tom čase  pozorovala, ako neúprosne rastie suma peňazí v obehu. Dôsledky sú známe: Bublina na trhu s nehnuteľnosťami, rastúce dlhy, rozklad hospodárskej štruktúry s veľkým stavebným sektorom.

A hra sa nezmenila ani po krachu v rokoch 2008/09. Peniaze sa tlačia vo veľkom štýle. Vyvolajú nové bubliny po celom svete, najmä však v rozvíjajúcich sa krajinách. Teraz začínajú praskať. Spomeňme len turbulencie z minulého týždňa: Argentína, Turecko, India. Súvisia predovšetkým so strachom, že Fed, ktorý od 1. februára vedie Janet Yellenová, bude znižovať nákup amerických vládnych dlhopisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies