Politické strany sa dohodli na riešení krízy, v Macedónsku budú predčasné voľby

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 13:53 • 2 min
Politické strany sa dohodli na riešení krízy, v Macedónsku budú predčasné voľby

SKOPJE - Politické strany v Macedónsku, ktorých spory od začiatku roka prerástli do hlbokej krízy, v noci na dnes dosiahli dohodu o krokoch vedúcich k predčasným voľbám.

slovakia

left justify in out

O výsledku rokovaní v Skopje sprostredkovaných komisárom EÚ pre rozširovanie Johannesom Hahnom informovala agentúra Reuters. Účastníci rozhovorov sa dohodli, že najbližšie parlamentné voľby v Macedónsku sa uskutočnia 24. apríla 2016, dva roky pred riadnym termínom, konzervatívny premiér Nikola Gruevský však odstúpi v stodňovom predstihu. Sociálni demokrati ako hlavná opozičná sila Macedónska by mali ešte v septembri ukončiť bojkot parlamentu trvajúci od začiatku roka 2014.

 

Podľa uzavretej dohody bude vymenovaný osobitný prokurátor, ktorý povedie vyšetrovanie odpočúvacieho škandálu. V októbri sa navyše predpokladá vymenovanie nového ministra vnútra, pričom kandidátov na obsadenie tohto postu navrhne opozícia.

 

Podľa vyhlásenia eurokomisára Hahna dohodu podpísali predstavitelia štyroch politických strán. Jedna z najhorších politických kríz v Macedónsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 je dôsledkom škandálu okolo hromadného odpočúvania telefonátov, za ktorým podľa opozície stojí terajšia Gruevského konzervatívna vláda. Po zverejnení príslušných záznamov v máji vyšli do ulíc desaťtisíce prívržencov oboch politických táborov, čo vyvolalo obavy z nepokojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies