Polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v kontakte s atentátnikmi

NETKY.SK • 9 Január 2015, 06:51 • 2 min
Polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v kontakte s atentátnikmi

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s predpokladanými páchateľmi útoku na redakciu satirického časopisu v Paríži. Vyšetrovatelia už v súvislosti s prípadom vypočuli 90 ľudí.

slovakia

left justify in out

Deväť osôb bolo zadržaných za účelom ďalšieho vypočúvania, uviedla agentúra AP. Policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Polícia varovala, že obaja potomkovia alžírskych prisťahovalcov sú "ozbrojení a nebezpeční".
      

Existujú obavy, že by muži mohli podniknúť ďalší útok. Podľa správ svedkov majú samopaly typu kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety. Pátranie sa momentálne sústreďuje na niekoľko miest a obcí v severnom regióne Pikardia, kde sa môžu obaja teroristi ukrývať po úteku z Paríža, povedal novinárom francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. 
      

Po zuby ozbrojeným policajtom pomáhajú aj služobné vrtuľníky. Minister zdôraznil, že podozrivých zatiaľ nenašli, nedošlo k žiadnemu obliehaniu a preverujú sa len správy svedkov. Približne dve desiatky maskovaných policajtov v helmách postupne prehľadávali domy v dedinách Corcy a Longpont v pikardskom departmente Aisne, ležiacom približne 70 kilometrov severne od Paríža. Obe obce sa nachádzajú v blízkosti čerpacej stanice, z ktorej dnes obaja podozriví údajne ukradli pohonné hmoty a jedlo. V okolí dedín sú husté lesy a močiare, uviedla agentúra Reuters.
      

Tretí podozrivý Mourad Hamyd (18) sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres, keď počul, že je spájaný s útokmi, a v súčasnosti je v policajnej väzbe. Nemenovaný predstaviteľ francúzskej polície uviedol, že hľadaní bratia boli napojení na jemenskú teroristickú organizáciu, ktorú bližšie nešpecifikoval. Podľa jedného zo svedkov atentátnici vyhlasovali, že za útokom stojí jemenská odnož al-Káidy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies