Policajti dostanú nové Golfy aj malé Peugeoty

NETKY.SK • 8 November 2013, 11:50 • 2 min
Policajti dostanú nové Golfy aj malé Peugeoty

BRATISLAVA - Výmena vozového parku policajtov, hasičov, ale aj štátnych úradov dostáva reálnu podobu. Ministerstvo vnútra už podpísalo s predajcami značiek Volkswagen, Kia, Hyundai a Peugeot kúpne zmluvy, ktoré zverejnili v centrálnom registri zmlúv.

slovakia

left justify in out

Od slovenského importéra značky Volkswagen kúpi rezort vyše 500 naftových Golfov s dvoma druhmi motorov, a to v 1,6-litrovej a silnejšej dvojlitrovej verzii. Spolu za autá zaplatia vyše desať miliónov eur. Medzi objednanými vozidlami sú okrem hatchbacku aj karosárske verzie kombi a tiež Golfy s pohonom všetkých štyroch kolies. 

Rezort vnútra podpísal zmluvy aj s juhokórejskými značkami Kia a Hyundai. Modelov typu cee´d kúpia 400 kusov a približne rovnaký počet vozidiel Hyundai i30. Obidva modely budú kombi verzie s 1,6-litrovým dieselovým motorom. Spolu budú stáť 10,9 milióna eur. Ministerstvo objednalo aj menšie Peugeoty. Z uzavretých zmlúv vyplýva, že kúpia 350 kusov modelu 208 s 1,2-litrovým benzínovým motorom. Spolu vyjdú štát na 3,59 milióna eur. 

Kúpne zmluvy na modely VW Golf, Kia cee´d a Hyundai i30 sú výsledkom verejného obstarávania áut nižšej strednej triedy, ktorého hodnota bola 23 miliónov eur. Ministerstvo vnútra autá obstarávalo pre políciu, hasičov, okresné úrady, ale aj pre zložky iných rezortov ako napríklad Zbor väzenskej a justičnej stráže, ministerstvo financií a ministerstvo obrany. Zámer kúpiť stovky áut zverejnili ešte vlani v októbri, o tender prejavilo záujem takmer dvadsať automobilových predajcov. 

Do nových policajných áut budú montovať aj technológiu, ktorá napríklad automaticky lustruje poznávacie značky a celé dianie pred autom zaznamenáva na kameru. Takýchto áut má byť spolu po celej krajine 780, systém už testujú v niektorých vozidlách. Ďalších asi 1 600 policajných áut bude mať GPS a kontrolu pohybu vozidla. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka budú novú techniku inštalovať predovšetkým do nových áut a tiež do áut, ktoré majú najazdených do 50-tisíc kilometrov. Ostrá prevádzka sa začne od nového roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies