Pokuty ho neumlčia, sponzor NBA platí pre štipľavé poznámky na rozhodcov 10% všetkých pokút

NETKY.SK • 28 Október 2015, 10:32 • 2 min
Pokuty ho neumlčia, sponzor NBA platí pre štipľavé poznámky na rozhodcov 10% všetkých pokút

DALLAS - Nijakou pokutou mu nezapchajú ústa, na to si mocipáni v basketbalovej NBA rýchlo privykli. A tak z Marka Cubana, žraloka v oblasti on-line médií, spravili za necelých šestnásť rokov jedného zo svojich hlavných "sponzorov".

slovakia

left justify in out

V najlepšej basketbalovej súťaži sveta sotva mohli tušiť, čo všetko spôsobí vstup amerického miliardára na scénu. Za 285 miliónov dolárov si v januári 2000 kúpil Dallas Mavericks a popri budovaní silného klubu Západnej konferencie začal vystreľovať jedovaté šípy. Za svoj podrezaný jazyk, najmä na adresu rozhodcov, vedenie súťaže a rýchle prsty na sociálnych sieťach, vysolil už približne dva milióny dolárov. Presná suma nie je známa, keďže vedenie ligy nezverejnilo výšku všetkých trestov. Sám Cuban však tvorí približne desať percent zo všetkých vybraných pokút po roku 2000.


Päťdesiatsedemročnému otcovi troch detí slúži ku cti, že rovnakú sumu, v akej mu NBA vymerá sankciu, venuje podľa svojej mienky na charitatívne účely. Rodák z Pittsburghu však nemá hlboko do vrecka, podľa Forbes disponuje majetkom vo výške tri miliardy dolárov ako 215. najbohatší človek v Spojených štátoch. Keď sa David Stern vlani skraja po tridsiatich rokoch poberal z funkcie komisára NBA, Cuban ho chcel pred odchodom potešiť typicky cubanovsky. "Predtým, než odíde, by som rád zaplatil ešte jednu pokutu počas jeho úradovania," zdôveril sa v januári ESPN. Odpoveď nenechala na seba dlho čakať, o pár dní už bol výstredný majiteľ ľahší o stotisíc za "použitie nevhodného jazyka a verbálnu konfrontáciu s rozhodcami na palubovke". "Nemohol som nechať komisára odísť bez poriadnej rozlúčky. Bolo zábavné usilovať sa štrnásť rokov o zmenu systému a dotovať ten ich fond na donuty," napísal Cuban na twitter.


Najvyššiu sumu, až päťstotisíc dolárov, zaplatil čiernovlasý excentrik ešte v roku 2002. Rozzúrila ho prehra so San Antoniom a výkony mužov s píšťalkami. "Pokuty sú to najmenej podstatné. Keď vravíte pravdu, ľudí poriadne rozzúrite a myslím si, že to som práve dosiahol. V sobotňajšom dueli som viackrát videl evidentné kroky Tima Duncana. Píšťalka však bola zakaždým nemá. Predseda rozhodcovskej komisie nemá vôbec záujem o samotnú hru a už vôbec nie o zlepšenie práce rozhodcov. V súčasnosti sa arbitri v zápasoch dopúšťajú veľkého počtu chybných verdiktov - a to spôsobuje problémy. Faul je faul a kroky sú kroky, takže keď to vidíte, treba to odpískať," kritizoval vtedy v skratke Mark Cuban.


Sezóna-nesezóna, biznismen z Dallasu mal čo povedať aj teraz v lete. Počas júlového moratória verejne komentoval a vábil voľnú hviezdu DeAndreho Jordana, ktorý sa napokon rozhodol ďalej pokračovať v Los Angeles Clippers. Cubanovi, pod kuratelou ktorého získali Mavericks dosiaľ jediný titul v klubovej histórii (2011), vyrubili pokutu 25-tisíc dolárov. Na jeho prehreškové výdavky skutočne len omrvinka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies