Poisťovne by mali záujemcom poistiť majetok aj v rizikových oblastiach

NETKY.SK • 4 Október 2010, 11:45 • 2 min
Poisťovne by mali záujemcom poistiť majetok aj v rizikových oblastiach

Poisťovne by mali záujemcom poistiť majetok aj v rizikových oblastiach

slovakia

left justify in out

Súčasná prax podľa ministerstva vnútra ukázala, že mnohí Slováci si nepripúšťajú riziko možných živelných pohrôm na svojom majetku a nepovažujú tak za potrebné svoj majetok poistiť v dôsledku mimoriadnych situácií. "Dostávajú sa tak do ťažkej životnej situácie a sú odkázaní na štátnu pomoc a občiansku solidaritu." Z hľadiska štátu preto podľa rezortu vzniká potreba iniciovať legislatívnu zmenu tak, aby poisťovniam vznikla povinnosť poistiť majetok občanov v SR, a to aj v rizikových oblastiach, keď o to prejavia záujem.
      Ako ďalej vyplýva z návrhu preventívnych opatrení a systému odškodňovania pri mimoriadnych situáciách, zmeny by tiež mali nastať v oblasti právnej úpravy príspevku na kompenzáciu škôd spôsobených mimoriadnymi udalosťami. Ministerstvo totiž upozornilo, že táto legislatíva je spoločenským vývojom prekonaná, a preto sa prakticky nevykonáva. Taktiež bude potrebné vytvoriť účelovú rezervu vlády SR na riešenie odškodňovania pri mimoriadnych udalostiach a krízových situáciách za podmienok, ktoré by boli obsiahnuté v novej právnej úprave.
      Podľa ministerstva sa tiež ako nanajvýš potrebné javí prijatie vhodnej právnej úpravy, ktorá by riešila odškodnenie občanov postihnutých mimoriadnou udalosťou aj s určením jasných kritérií. "Vzhľadom na nízky počet poistených osôb proti škodám na majetku vzniknutým v dôsledku živelnej pohromy je potrebné zintenzívniť osvetu v tejto oblasti," konštatuje sa v materiáli s tým, že by sa tak mohlo diať prostredníctvom Združenia miest a obcí Slovenska. Finančné prostriedky štátneho rozpočtu totiž umožňujú pokryť vzniknuté škody na majetku obyvateľov len v obmedzenom rozsahu.
      Častou podmienkou na poskytnutie pomoci osobe postihnutej mimoriadnou udalosťou je požiadavka preukázania neschopnosti vlastnými prostriedkami zvládnuť obnovu majetku. Navrhuje sa preto, aby medzi vlastné prostriedky nebolo započítavané nárokované poistné plnenie. "V konečnom dôsledku to totiž znamená, že obyvatelia uzatvárajúci poistenia dostávajú menšiu, prípadne vôbec žiadnu pomoc od štátu, čím sú penalizovaní obozretní a zodpovední obyvatelia," upozornilo ministerstvo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies