Požiadal predsedov, aby zaujali stanovisko k úprave rozvrhu práce

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:34 • 2 min
Požiadal predsedov, aby zaujali stanovisko k úprave rozvrhu práce

Požiadal predsedov, aby zaujali stanovisko k úprave rozvrhu práce

slovakia

left justify in out

img

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin požiadal predsedov jednotlivých kolégií NS, aby zaujali odborné stanovisko k úprave rozvrhu práce.
"Podľa argumentov tvorcu tohto návrhu prijatím takéhoto opatrenia sa výrazne skvalitní rozhodovanie a zároveň zrýchli konanie v náročných trestných špecializovaných prípadoch. Išlo by o rôzne druhy ekonomickej trestnej činnosti, daňových a colných vecí, zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s korupciou vo verejnej správe, tunelovanie spoločností. Práve pre tieto dôvody som požiadal predsedov jednotlivých kolégií na Najvyššom súde, aby zaujali tiež odborné stanovisko," uviedol Harabin k medializovaným informáciám o zmene rozvrhu práce na NS SR.
Ako dodal, počas rokovania v pléne sa on osobne o tejto otázke zdržal hlasovania. "Pri úprave rozvrhu práce by sa zrejme postupovalo na báze dobrovoľnosti, nikoho nie je možné nútiť, aby rozhodoval za viac peňazí špeciálne trestné kauzy. Ale je to predčasné, nakoľko musia o tom rozhodnúť kolégia a sudcovská rada pri NS SR," uviedol na záver Harabin.
Sudcovia NS SR v čase šetrenia našli spôsob, ako si zdvihnúť plat, keď namiesto 2900 eur mesačne by mali dostávať 4400 eur. Napísalo dnešné vydanie denníka Sme. Plénum pod vedením predsedu NS Harabina začiatkom septembra odhlasovalo, že ich predseda by mal "zvážiť možnosť zmeny rozvrhu práce tak", aby sa každý sudca stal náhradníkom v odvolaniach proti rozsudkom Špecializovaného trestného súdu.
V súčasnosti o nich rozhodujú len členovia trestného kolégia, ktorých je 19. Keďže ide o mafiánske kauzy a úplatky, štát im za to pripláca ešte 1500 eur. Špeciálny príplatok by po novom malo dostávať všetkých 80 sudcov. Teda aj členovia správneho, občianskeho a obchodného kolégia. A to napriek tomu, že ich agenda je úplne odlišná od trestnej. Dodáva dnes mimo iného denník Sme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies