Počet obetí strelca na ostrove Utöya stúpol na 84 osôb

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 07:57 • 2 min
Počet obetí strelca na ostrove Utöya stúpol na 84 osôb

Počet obetí strelca na ostrove Utöya stúpol na 84 osôb

slovakia

left justify in out

img

Počet obetí útoku na nórskom ostrove Utöya stúpol na 84 osôb, potvrdila dnes nórska polícia s tým, že stále prehľadávajú vody v okolí ostrova. Celkovo tak prišlo o život najmenej 91 ľudí.
      Z oboch útokov - streľby na prázdninovom ostrove a bombového útoku na vládne budovy v centre Osla - obvinila polícia toho istého muža. Podozrivý, 32-ročný Nór, bol údajne pripravený vypovedať.
      Podľa polície však pôjde o obzvlášť "rozsiahle a dlhodobé vyšetrovanie", preto sa zatiaľ nebudú zverejňovať nijaké podrobnosti o oboch útokoch.
      Explózia v centre Osla si vyžiadala sedem obetí. Zástupca šéfa polície nórskeho hlavného mesta Roger Andresen uviedol, že počet obetí výbuchu a streľby ešte môže narásť. Stále nemajú úplné čísla o počte zranených alebo nezvestných osôb.
      Andresen ďalej povedal, že je priskoro diskutovať o motívoch, alebo či sa na útokoch nepodieľali aj ďalšie osoby. Nórsky premiér Jens Stoltenberg označil udalosti na ostrove za "národnú tragédiu".
      "Poznám mnoho z tých ľudí, ktorí prišli o život," povedal Stoltenberg s tým, že pozná aj ich rodičov. Dodal, že tragédia bolí o to viac, lebo na ostrove strávil každé leto od roku 1979. Miesto radosti a bezpečnosti - raj detstva - sa zmenilo na peklo.
      Nórsky premiér nechcel špekulovať o motívoch činu. Poznamenal však, že v porovnaní s inými krajinami sa nedá povedať, že by Nórsko malo veľký problém s pravicovými extrémistami. Sú tam však nejaké skupiny, polícia ich sledovala a vie o nich, vysvetlil Stoltenberg.
      Nórska polícia medzitým informovala, že podozrivý muž navštevoval internetové stránky s tendenciami ku kresťanskému fundamentalizmu. Andresen však neuviedol, o aké stránky išlo.
Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies