Podnikatelia aj verejné inštitúcie môžu súťažiť o cenu za energetickú efektívnosť

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 12:58 • 2 min
Podnikatelia aj verejné inštitúcie môžu súťažiť o cenu za energetickú efektívnosť

BRATISLAVA - Podnikatelia, štátne a verejné inštitúcie, ako aj obce a mestá sa môžu zapojiť do súťaže o najlepšie projekty energetickej efektívnosti. Prvý ročník súťaže o cenu EFEKTIA vyhlásila v utorok Asociácia poskytovateľov energetických (APES-SK) služieb v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) a Slovenskou radou pre zelené budovy (SKGBC). Záujemcovia môžu prihlásiť svoj projekt do 8. mája.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlasovateľov súťaže sa na Slovensku veľký potenciál v oblasti energeticky efektívnych projektov vo verejnom aj súkromnom sektore dostatočne nevyužíva. „Cieľom je pozdvihnúť povedomie o energetickej efektívnosti vo verejnom a súkromnom sektore. Tým, že chceme ukázať dobré príklady projektov, veríme, že v širšom meradle sa dostanú do praxe a pomôžu zvýšiť energetickú efektívnosť na Slovensku,“ uviedol  predseda Správnej rady APES-SK Marcel Lauko.

Ako ďalej Lauko na utorkovom brífingu informoval, na Slovensku sa vo verejnom sektore na energiách minie ročne okolo 300 miliónov eur, v súkromnom sektore náklady na energie dosahujú okolo 1,7 miliardy eur ročne. „Ak by sme  realizovali projekty energetickej efektívnosti iba s 20-percentnou priemernou úsporou, čo sú reálne predpoklady, dokázali by sme ročne ušetriť vo verejnom sektore približne 60 miliónov eur, v priemysle dokonca 340 miliónov eur,“ priblížil Lauko.

Podľa prieskumov APES-SK  však len 29 % Slovákov má informácie o realizácii projektov v oblasti energetickej efektívnosti v rámci verejného majetku. Lauko zároveň poznamenal, že pre 79 % Slovákov by bola realizácia takýchto projektov jedným z dôležitých rozhodovacích faktorov v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. „Preto sme sa rozhodli zviditeľniť najlepšie projekty na Slovensku, aby sme sa dostali do povedomia širokej verejnosti,“ zdôvodnil Lauko.

Okrem slabej informovanosti verejnosti je podľa Lauka najväčšou bariérou projektov s energetickou efektívnosťou otázka financovania. Približne 80 % investícií je financovaných zo štrukturálnych fondov alebo vlastného kapitálu. Verejný sektor prevádzkuje približne 15 tisíc budov, pričom štrukturálne fondy dokážu finančne pokryť maximálne 15 % z nich.

Predseda Predstavenstva SKGBC Pavol Kukura pripomenul, že práve budovy sú najväčším spotrebiteľom energií na svete. Kukura vidí problém najmä v tom, že dnešné budovy nenarábajú s energiou efektívne. Dobrým architektonickým návrhom a dobrým návrhom energetiky v budove je podľa neho možné postaviť budovu bez zvyšovania nákladov, pričom takáto stavba dokáže znížiť spotrebu energie. „Nejde nám len o efektívnosť, ale aj udržateľnosť,“ povedal Kukura.

 

Podľa neho sa trend výstavby energeticky efektívnych administratívnych budov pomaly dostáva do popredia záujmu developerských spoločností. "Prvá zelená certifikovaná budova sa na Slovensku postavila v roku 2012, momentálne je asi 25 v prevádzke a ďalších 25 sa stavia, alebo sa čaká na certifikát,“ informoval Kukura. Zároveň dodal, že certifikát zelenej budovy majú zatiaľ len administratívne stavby.

Záštitu nad  súťažou EFEKTIA prevzal podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič. „Častokrát zvyknem opakovať, že najlacnejšia, najčistejšia a najbezpečnejšia energia je tá, ktorá sa vôbec nespotrebuje. Preto aj energetickú efektívnosť treba považovať za samostatný zdroj energie. Ide o jeden z najhospodárnejších spôsobov prechodu súčasných energetických systémov na nízkouhlíkové hospodárstvo, ktoré je základom stratégie Energetickej únie, ako aj nového podnikateľského modelu, ktorý bude v budúcnosti rásť, a do ktorého sa oplatí investovať,“  povedal Šefčovič.

Do súťaže sa môžu zapojiť subjekty, ktoré od 1. apríla 2012 do 31. marca 2017 zrealizovali projekt zameraný na energetickú efektívnosť. V pilotnom ročníku súťaže môžu zapojené subjekty získať cenu EFEKTIA v štyroch hlavných kategóriách, a to pre budovy, verejné osvetlenie, priemysel a obchod, služby, administratíva. Súčasťou aj dve špeciálne ocenenia pre najinovatívnejší projekt a hlavná cena pre projekt s energetickou efektívnosťou, ktorý garantuje úsporu energie.

Asociácia poskytovateľov energetických služieb je záujmovým združením právnických osôb, ktoré vzniklo s cieľom podporovať využívanie Garantovanej energetickej služby na Slovensku v záujme posilnenia využívania obmedzených energetických zdrojov. Asociácia vznikla v roku 2014 a v súčasnosti má 16 členov.

Slovenská rada pre zelené budovy je hlavný ambasádor udržateľnej výstavby na Slovensku. Zasadzuje sa o to, aby sa ekonomicky, ekologicky a esteticky navrhované budovy so zdravým vnútorným prostredím

Slovenská inovačná a energetická agentúra je štátna príspevková organizácia, jej zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Od roku 2007 plní štátne úlohy v oblasti podpory inovácií, sleduje a vyhodnocuje inovačné aktivity na Slovensku a navrhuje opatrenia na ich podporu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies