Podmienka pre správkyňu konkurznej podstaty

NETKY.SK • 25 November 2014, 15:29 • 2 min
Podmienka pre správkyňu konkurznej podstaty

BANSKÁ BYSTRICA - Trest šestnásť mesiacov odňatia slobody podmienečne uložil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici advokátke Dagmar V. z tohto mesta.

slovakia

left justify in out

Ako správkyňa konkurznej podstaty spáchala nedbanlivostný prečin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, čím spôsobila škodu viac ako 1,3 milióna eur. Advokátke okrem podmienečného trestu odňatia slobody uložili aj zákaz desať rokov vykonávať funkciu správcu konkurznej podstaty. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor i obhajkyňa sa vyjadria v zákonnej lehote.


Advokátka ako správkyňa konkurznej podstaty istej spoločnosti v Liptovskom Mikuláši v rokoch 2006 až 2009 neoprávnene investovala finančné prostriedky, ktoré získala zo speňaženia podstaty a inej činnosti správcu. Financie mali slúžiť na pomerné uspokojenie veriteľov úpadcu. Toto svoje počínanie zatajila pred konkurzným sudcom i veriteľským výborom. 


Takto získané peniaze vložila na účet istej nebankovej spoločnosti v Bratislave a dosiahla tak zisk vyše 120-tisíc eur. Financie potom použila na trinásť zmenkových obchodov s touto nebankovkou. Posledné odkúpenie zmenky na vyše 1,3 milióna eur od tohto nebankového subjektu sa neuskutočnilo pre jeho insolventnosť. Nebankový subjekt pritom nebol chránený pred náhlou insolventnosťou prostredníctvom dohľadu Národnej banky Slovenska ako ani prostredníctvom Fondu ochrany vkladov. Správkyňa konkurznej podstaty tým spôsobila úpadcovi z Liptovského Mikuláša škodu viac ako 1,3 milióna eur. 
V tejto veci prvostupňový súd už rozhodol v januári 2013. Vtedy uznal advokátku tiež za vinnú z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ale podľa súdu išlo o obzvlášť závažný zločin, ktorý spáchala v nepriamom úmysle. Za to jej vymeral osem rokov odňatia slobody nepodmienečne. Advokátka sa odvolala s tým, že žiadnu trestnú činnosť nespáchala. 


Prípad na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR potom dostal odvolací senát Krajského súdu v Nitre. Ten rozsudok zrušil a vec postúpil prvostupňovému súdu s tým, aby sa prvostupňový súd zaoberal aj možnosťou, že zo strany advokátky nešlo o úmysel. Na základe toho Okresný súd v Banskej Bystrici konanie advokátky prehodnotil. Následne konštatoval, že správkyňa síce vedela o možných rizikách, ale zaujala ľahostajný postoj k prípadným následkom obchodovania s nebankovkou, teda spáchala nedbanlivostný trestný čin. Za to zákon umožňuje uložiť trest maximálne dva roky odňatia slobody. Senát s prihliadnutím na riadny život obžalovanej mohol vymerať maximálne šestnásť mesiacov s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies