Podliehajú Bitcoiny zdaneniu? - 1.časť

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 16:17 • 2 min
Podliehajú Bitcoiny zdaneniu? - 1.časť

NEW YORK – Čo je Bitcoin a všeobecne digitálne meny sme si už vysvetlili dávnejšie. Rovnako sme si vysvetlili aj pojem decentralizácie a ako sa takéto virtuálne peniaze dajú získať. Môžu byť použité ako klasické peniaze, čiže si za ne môžete kúpiť rôzny tovar alebo aj služby. Ako je to však so zdaňovaním?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bitcoin sa dá jednoducho kúpiť na burzách a jeho cena je spárovaná s poprednými svetovými menami, ako je napríklad americký dolár alebo euro. Americká Federálna rezervná banka už v minulosti uznala rastúci význam Bitcoinu, keď oznámila, že transakcie a investície súvisiace s touto digitálnou menou sa nemôžu považovať za nezákonné.

 

img

 

Počiatočná atraktivita Bitcoinu bola pripisovaná čiastočne tomu, že to nebola regulovaná mena a mohla byť použitá v transakciách s cieľom vyhnúť sa daňovým povinnostiam. Keďže Bitcoin je virtuálna mena, komplikovalo to sledovanie transakcií medzi krajinami. Navyše vládne orgány na celom svete si čoskoro uvedomili, že Bitcoin priťahuje čiernych obchodníkov, ktorí by mohli robiť nelegálne obchody. Prirodzene nebolo teda možné, aby Bitcoin dlho unikal radarom daňových úradov.

 

img

 

Daňové úrady po celom svete sa pokúšali vytvárať predpisy o Bitcoinoch. Americká služba vnútorných príjmov (IRS) a jej partneri z iných krajín sú väčšinou toho istého názoru, pokiaľ ide o Bitcoiny. IRS uviedla, že s Bitcoinmi by sa malo zaobchádzať ako s majetkom alebo nehmotným majetkom a nie ako s menou, pretože nie je vydaná centrálnou bankou krajiny. Keď by sa však s Bitcoinom zaobchádzalo ako s majetkom, tak by daňové dôsledky boli jasné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies