Podľa Trabelssieho by mal žilinský primátor povedať celú pravdu

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 16:24 • 2 min
Podľa Trabelssieho by mal žilinský primátor povedať celú pravdu

ŽILINA - Podľa podnikateľa Georgea Trabelssieho žilinský primátor Igor Choma pri snahe o urovnanie vzťahov medzi jeho spoločnosťami a mestom nehrá fér.

slovakia

left justify in out

Choma koncom mája vyhlásil, že Trabelssie dlhuje mestu státisíce eur nielen ako podnikateľ, ale aj ako súkromná osoba. Podľa Trabelssieho ide o vykonštruované dlhy, ktoré vznikli práve po primátorových aktivitách a snahe mesta získať späť športovú halu na Bôriku či rozostavaný športový areál na Karpatskej. Choma odmieta tieto tvrdenia, pretože ako uviedol hovorca mesta Pavol Čorba, je to subjektívna forma obhajovania sa protistrany.
„Spoločnosti skupiny SIRS majú podlžnosti voči mestu 50 223 eur na daniach z nehnuteľnosti, ktorých sa už domáhame v exekúcii. Žilinská parkovacia spoločnosť dlží mestu 348-tisíc, z toho 120-tisíc eur už žiadame cez súd. A dokonca pán Trabelssie, aj ako fyzická osoba, nemá zaplatený komunálny odpad za minulý rok. Toľko o vzťahu k mestu,“ povedal primátor Žiliny koncom mája.

 

Podľa Trabelssieho 50 223 eur je podlžnosť dane z nehnuteľnosti za športovú halu za rok 2013 a jeho spoločnosť ju odmietla zaplatiť, pretože podľa neho mesto účelovo zvýšilo daň na päťnásobok pôvodnej sumy a zároveň naťahovalo čas vypracovania znaleckých posudkov. „Do roku 2011 bola daň z nehnuteľností za športovú halu 10-tisíc eur. My sme sedeli s pánom primátorom, dohodli sme sa, že mesto ju chce kúpiť a on pol roka nato zvýši daň z nehnuteľnosti z 10-tisíc na 50-tisíc. Nezdá sa mi to fér prístup. Napriek tomu v roku 2012 sme zaplatili daň z nehnuteľnosti v tejto výške. Ale znalecké posudky, ktoré robil na športovú halu, mu trvali rok, normálny znalecký posudok sa robí za jeden až tri mesiace. Mesto naťahuje čas a neoprávnene nám zvýšilo daň z nehnuteľnosti. Napriek tomu sa chcem dohodnúť,“ povedal pre agentúru SITA Trabelssie.

 

Podľa hovorcu žilinskej radnice Pavla Čorbu daň z nehnuteľností v roku 2012 nezvýšil primátor, ale rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo. „Tvrdenie, že za rok 2013 odmietla spoločnosť SIR Project zaplatiť vyrubenú daň z dôvodu zaujatosti sa nezakladá na pravde, pretože rovnakú výšku dane zaplatila za rok 2012,“ reagoval v mene primátora Čorba. K naťahovaniu času vypracovania znaleckých posudkov hovorca mesta uviedol, že obe strany sa dohodli , že znalecký posudok vypracuje Ústav súdneho inžinierstva a náklady na znalca budú znášať obe strany rovným dielom. „Záväzok si splnilo iba mesto Žilina. Vypracované boli posudky na Športovú halu, Parkovací dom a spoločnosť Športpark. Nejde o bežné stavby a tvrdenie, že sa to dá stihnúť za tri mesiace je znevažovaním práce uvedenej inštitúcie, ktorá má popredné meno v uvedenej profesii v Slovenskej republike,“ uviedol Čorba.

 

Dlh 348-tisíc eur za Žilinskú parkovaciu spoločnosť podľa Trabelssieho vznikol po lobingu samotného primátora Chomu. Podľa zmluvy z októbra 2009 medzi mestom a Športparkom, ktorý zastrešuje výstavbu športového areálu na Karpatskej, malo mesto do konca roka 2010 Športparku zaplatiť 465-tisíc eur ako zábezpeku na tento projekt. „Začiatkom roka 2011 ma primátor Choma požiadal, aby som zastavil tento projekt, pretože mesto chce projekt Karpatská späť a že mesto vyrovná všetky záväzky, ale že tých 465-tisíc teraz platiť nebude. Tak ja som mu povedal dobre, my z parkovacej spoločnosti presunieme pôžičkou peniaze do Športparku, aby vyplatil dodávateľov, aby sa nedostal do konkurzu a exekútor nám nezobral pozemky. Tak my sme presunuli pol milióna na vyplatenie dodávateľov, o ktorých loboval pán primátor, aby boli vyplatení a teraz s údivom a prekvapením počúvam, že primátor to dal aj s úrokmi na súd. Jednoducho táto suma tam mala ležať, kým sa usporiadajú vzťahy, a potom Športpark vráti peniaze parkovacej spoločnosti a tá ich vyplatí mestu,“ povedal Trabelssie a dodal, že suma, ktorú parkovacia spoločnosť dlhuje mestu je nižšia ako tá, ktorú mesto dlhuje Športparku.

 

Podľa hovorcu mesta na základe zmluvy, ktorú podpísal ešte predchádzajúci primátor Ivan Harman, malo mesto zložiť na špeciálny účet Športparku 464 714 eur, no tieto peniaze by mohla spoločnosť Športpark použiť až po kolaudácii športového areálu. „Areál Karpatská nie je k dnešnému dňu dostavaný a kolaudácia je doslova vo hviezdach. Z uvedeného dôvodu je nezmysel hovoriť o tom, že mesto Žilina je v tomto smere niečo dlžné, keď zmluva hovorí jasne o iných finančných záväzkoch, ktoré neboli splnené,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

 

K nezaplateniu poplatku 22,36 eur za komunálny odpad za minulý rok podnikateľ Trabelssie povedal, že mu nebol doručený výmer, ale napriek tomu ho už uhradil.

 

Žilinské mestské zastupiteľstvo prijalo vlani v marci uznesenie o usporiadaní majetkových vzťahov medzi mestom Žilina a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Georgea Trabelssieho, primátor Igor Choma a podnikateľ Trabelssie sa však zatiaľ nedokázali dohodnúť na podmienkach veľkej výmeny majetkov. Súčasťou veľkej výmeny majetkov medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Georgea Trabelssieho by mala byť športová hala na Bôriku a pozemky okolo nej, rozostavaný športový areál na Karpatskej, parkovací dom a pozemky pod obchodným domom Mirage, pozemky v areáli SAD a okolo ubytovne na Košickej, trolejbusové stĺpy na Májovej a podľa posledného návrhu podnikateľa Trabelssieho, ktorý poslal žilinskému primátorovi začiatkom mája, aj pozemky okolo obchodného domu Tesco. Napriek tomu, že primátor Choma má výhrady najmä voči predaju pozemkov okolo obchodného domu Tesco v centre mesta, povedal, že rozhodujúce slovo budú mať poslanci na júnovom mestskom zastupiteľstve. „Bude na poslancoch mesta, ako sa rozhodnú, či zvolia alebo nezvolia predaj, bude to všetko v rukách poslancov mestského zastupiteľstva,“ povedal primátor Žiliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies