Podľa SNS ďalšia administratíva zvýši firmám náklady

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 12:31 • 2 min
Podľa SNS ďalšia administratíva zvýši firmám náklady

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) oceňuje úsilie vlády SR bojovať s daňovými únikmi. Na druhej strane však SNS varuje, že prijatie novely zákona o DPH, podľa ktorej budú musieť firmy predkladať tzv. kontrolné výkazy, čiže údaje o dodávkach tovarov a služieb v elektronickej forme, budú znamenať zvýšenie už aj tak neúnosného administratívneho zaťaženia podnikateľov. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Po náraste odvodového zaťaženia, zvýšení dane z príjmu, zhoršení flexibility zamestnávania v podobe novely zákonníka práce ide o ďalší krok v neprospech podnikateľského prostredia v Slovenskej republike. Dôsledkom bude zvýšenie administratívnych nákladov spoločností a následne zníženie ich konkurencieschopnosti voči zahraničným spoločnostiam," tvrdí. Podľa SNS otázkou ostáva aj funkčnosť celého systému týkajúceho sa používania elektronickej registračnej pokladnice. "Negatívnym príkladom stále ostáva problémová implementácia daňového portálu z roku 2010," uviedol Danko.

SNS upozorňuje, že príjmy do štátneho rozpočtu by mala vláda riešiť najmä systémovým obmedzením daňových únikov a zvýšením čerpania prostriedkov z fondov EÚ. "Tieto opatrenia by v nemalej miere prispeli k zlepšeniu stavu verejných financií a taktiež by napomohli k vyššiemu hospodárskemu rastu ekonomiky SR," vyhlásil Danko s tým, že opatrenia tohto druhu je možné realizovať v aktuálnom čase. 

V strednodobom horizonte by pre udržanie hospodárskeho rastu SR podľa SNS mal byť prioritou návrat k rovnej dani. "Zosúladenie dane z príjmu a dane z pridanej hodnoty odbúrava administratívnu náročnosť a zjednodušuje systém, čo v konečnom dôsledku zvyšuje atraktivitu podnikateľského prostredia," tvrdí Danko. Ďalším dôležitým krokom by podľa neho malo byť systémové nastavenie investičných stimulov pre domácich podnikateľov a nie iba zvýhodňovanie zahraničných spoločností."Aktuálne nastavené pravidlá pre poskytovanie investičných stimulov neodzrkadľujú snahu podporovať výrobcov s vyššou pridanou hodnotou. Podpora podnikateľského prostredia prostredníctvom systémového prideľovania investičných stimulov, odbúranie administratívneho zaťaženia firiem, vyššia efektivita pri výbere daní a zamedzenie čiernej práce by v konečnom dôsledku znamenalo zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu," tvrdí predseda SNS. 

Zlepšenie podnikateľského prostredia by podľa neho v konečnom dôsledku malo za následok aj pokles počtu slovenských spoločností registrovaných v tzv. daňových rajoch a išlo by aj o dodatočný príjem pre štátny rozpočet.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies