Podľa Lajčáka je jednota Európskej únie kľúčová

NETKY.SK • 16 Február 2017, 10:21 • 2 min
Podľa Lajčáka je jednota Európskej únie kľúčová

BRATISLAVA - V roku 2017 bude dôležité, ako Európska únia zvládne dva procesy - proces rokovaní s Veľkou Britániou o odchode z EÚ a nastavenie vzťahov s administratívou nového amerického prezidenta DonaldaTrumpa.

slovakia

left justify in out

Najhoršie bude, ak nebudeme schopní byť v rokovaniach jednotní. Naopak, najlepšie pre úniu bude, keď geopolitickú situáciu EÚ pochopí a pojme ako príležitosť. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka pre agentúru SITA.


„Podľa mňa najhoršie pre EÚ bude, ak nebudeme schopní byť jednotní v rokovaniach s Britániou a ak nebudeme jednotní ani vo vzťahu k Spojeným štátom. Británia je nám blízka krajina, je to dôležitá krajina, ale rozhodla sa odísť. Je nám to ľúto a tá logika je teraz jednoduchá. Ak niekto odíde, a odíde s lepšou dohodou, než keď bol vnútri, tak to bude začiatok rozpadu EÚ," povedal Lajčák. Preto musíme byť podľa neho jednotní a nepristať na samostatné rokovania. "Pre mňa je jednota únie kľúčová téma, otázka tohto roka," dodal minister. To, ako zvládneme proces odchodu Británie a nastavíme vzťahy s USA, podľa Lajčáka ukáže, či má EÚ ambíciu a schopnosť byť globálnym hráčom. „My, ako Slovensko, urobíme všetko pre to, aby tú úlohu hrala. Je to náš prirodzený životný priestor a je v našom záujme, aby EÚ bola silná a úspešná," ubezpečil šéf slovenskej diplomacie.


Naopak, to najlepšie podľa Lajčáka bude, keď geopolitickú situáciu Európska únia pochopí a pojme ako príležitosť, aby "sme prestali byť v americkom tieni, lebo sme si na to zvykli, hlavne v zahraničnej politike". Lajčák dúfa, že Európa už nebude len nasledovať témy, ktoré USA diktujú. Verí, že si únia povie 'poďme strážiť naše záujmy a potreby našich občanov a nebojme sa vymedziť tam, kde cítime, že tie pozície sú odlišné ako naše'.


Podľa Lajčáka sa dnes nachádzame vo svete, ktorý pomerne rýchlo prechádza od jednopolárneho usporiadania k multipolarizmu. „Záujmom EÚ a naším záujmom ako členskej krajiny je, aby Európska únia bola jedným z tých pólov popri Spojených štátoch, Číne, Rusku. Na to, aby sme tú úlohu mohli plniť, musíme byť silní a jednotní. Dnes aj v jednom, aj v druhom máme rezervy," skonštatoval minister. Dôvodom podľa neho je, že EÚ je ešte oslabená dozvukmi ekonomickej krízy, z ktorej sa pomaly zotavujeme, tým, že občania stratili pocit bezpečnosti a aj tým, že otázka migrácie ešte stále nie je vyriešená.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies