Podľa francúzskeho exprezidenta zachráni Grécko už iba drachma

NETKY.SK • 19 Február 2015, 17:25 • 2 min
Podľa francúzskeho exprezidenta zachráni Grécko už iba drachma

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estaing navrhol Grécku opustenie eurozóny a návrat k pôvodnej mene v záujme znovunaštartovania svojho hospodárstva a zastavenia ekonomického úpadku.

slovakia

left justify in out

Exprezident zo 70. rokov vo štvrtok zverejnenom rozhovore pre denník Les Échos okrem iného uviedol, že vstup Atén do eurozóny bol chybou. Výsledkom je podľa neho súčasná situácia, z ktorej sa dá vyjsť iba "priateľským odchodom" Grécka. Jeho ekonomika totiž podľa neho nemôže prosperovať s tak silnou menou ako je euro, kým pri drachme by si mohli manažovať svoje problémy prostredníctvom inflácie.

 

"Vstup Grécka do eurozóny v roku 2001 bol jasnou chybou. Bol so vtedy proti tomu. Nemci boli taktiež proti. Grékov prijali, pretože ostatní vrátane Francúzska na tom trvali. Grécko však môže svoje problémy vyriešiť iba devalváciou svojej meny. My by sme preto mali pokojne zvažovať tento scenár v záujme Grécka," povedal d'Estaing. Osemdesiatdeväťročný nemecký rodák zároveň podotkol, že by sa Gréci mali pozrieť na Britániu, Švédsko či Česko, ktorým sa aj bez eura darí dobre, cituje ho portál gréckeho denníka To Vima.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies