Podľa exministra vnútra R. Mikulca zavreté hranice nevyriešia problém, ale znepríjemnia život našim občanom

NETKY.SK • 4 Október 2023, 19:30 • 2 min
Podľa exministra vnútra R. Mikulca zavreté hranice nevyriešia problém, ale znepríjemnia život našim občanom

BRATISLAVA - Dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom nie je efektívne opatrenie, navyše nie je v súlade so Schengenským kódexom. Tvrdí to poslanec a bývalý minister vnútra za hnutie OĽANO A PRIATELIA Roman Mikulec, podľa ktorého kontroly na hraničných prechodoch znepríjemnia život najmä občanom SR, nie migrantom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Migranti podľa Mikulca nepôjdu cez hraničné prechody, keď tie budú strážené, ale pôjdu cez zelenú hranicu. „Oni totiž urobia čokoľvek, aby sa dostali ďalej do Nemecka. Na Slovensko prešli už cez viacero krajín, aj tých, ktoré strážili vonkajšiu hranicu EÚ,“ uviedol Mikulec s tým, že absolútne neobhajuje nelegálnu migráciu a to, aby na naše územie prichádzal ktokoľvek nelegálne. „Naopak, snažím sa navrhovať efektívne riešenia a nie využívať emócie a súhlasiť s niečím, čo síce navonok vyzerá dobre, ale reálne to problém nevyrieši, ale naopak, problém ešte zväčší pre našich vlastných obyvateľov žijúcich v prihraničných oblastiach,“ pokračoval Mikulec.

 

Roman Mikulec vidí riešenie nelegálnej migrácie je v týchto opatreniach:

  • Spoločný postup krajín EÚ na ochranu vonkajších hraníc EÚ tak, aby Schengen a jeho pravidlá mohli byť zachované. „Asi nikto z nás nechce zatváranie hraníc a tak ukončenie voľného pobytu ľudí a tovaru, ktoré sú jednou z hlavných výhod európskeho spoločenstva,“ hovorí Mikulec.
  • Zvýšenie tlaku Európskej komisie na Turecko, aby si plnilo záväzky v oblasti migrácie a nepúšťalo migrantov z blízkeho východu ďalej do Európy.
  • Striktné uplatňovanie a dodržiavanie readmisných dohôd medzi členskými krajinami EÚ, ktoré niektoré krajiny ako napríklad Maďarsko, Česká republika a Nemecko ignorujú.
  • Dopracovanie spoločnej migračnej a azylovej politiky EÚ – kľúčové pre riešenie problému s nelegálnej migráciou.
  • Zefektívnenie návratovej politiky a zvýšenie tlaku Európskej komisie na tretie krajiny ako Sýria a Afganistan, aby ich občania, ktorí nelegálne prichádzajú do Európy sa mohli vrátiť do ich domovských krajín.
  • Uplatňovanie mandátu agentúry Frontex na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ.
  • Zrušenie tlačiva, ktoré polícia musí vydávať migrantom a ktoré zaviedol Fico a Kaliňák v roku 2018. „Kvôli tomuto tlačivu totiž mnohí migranti do Nemecka chcú prechádzať práve cez Slovensko a idú väčšinou za príbuznými, ktorí sa do Nemecka dostali v roku 2015, keď ich tam prepravovali za Angely Merkelovej so súhlasom Fica a spol. vlakmi,“ doplnil Mikulec.

 

 

Ak podľa Mikulca rezignujeme na spoločné riešenia so všetkými krajinami EÚ a budeme riešiť nelegálnu migráciu len lokálne, nikdy tento problém nevyriešime a spôsobíme veľké problémy predovšetkým našim občanom. „Migranti sa z Afriky, blízkeho východu a Turecka chcú dostať do Nemecka. Na Slovensku nechcú zostať, len prejsť. Zavádzanie neefektívnych opatrení a uzavretia hraníc môžu vyzerať politicky pekne, ale sú len povrchné a krátkozraké,“ tvrdí Mikulec s tým, že vedenie polície v Nemecku, v Českej republike, v Poľsku a aj na Slovensku nepovažuje zavádzanie kontrol na hraniciach za vhodné opatrenie. „Niektorí politici však radi robia takéto neodborné rozhodnutia, lebo myslia na lacné politické body. Čo tam po faktoch, čo tam po efektivite, však? Veď aj tak to nakoniec zaplatia občania, alebo aj inak - na to aj tak doplatia najviac bežní občania žijúci v prihraničných oblastiach,“ uzavrel R. Mikulec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor hnutia OĽANO A PRIATELIA Foto: HNonline
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies