Podľa Bieleho domu USA nechcú vojnu s Iránom, no musia však reagovať na útok dronu

NETKY.SK • 30 Január 2024, 10:37 • 2 min
Podľa Bieleho domu USA nechcú vojnu s Iránom, no musia však reagovať na útok dronu

WASHINGTON - Hovorca Bieleho domu John Kirby v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty si neželajú vojnu s Iránom. Musia však reagovať na eskalačný dronový útok v Jordánsku, pri ktorom v nedeľu zahynuli traja americkí vojaci.

slovakia

left justify in out

Americký prezident USA Joe Biden sa v pondelok stretol so svojím tímom pre národnú bezpečnosť. Jeho členmi sú aj šéf Pentagónu Lloyd Austin a poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

 

Pri útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou zahynuli v nedeľu traja americkí vojaci a ďalších minimálne 34 príslušníkov armády utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Predstavitelia americkej armády, ktorí chceli zostať v anonymite, v pondelok uviedli, že jednotky umiestnené na základni si nepriateľský dron pravdepodobne pomýlili s americkým dronom vracajúcim sa späť na základňu. V dôsledku toho sa vojaci na základni nepriateľské bezpilotné lietadlo nesnažili zostreliť.

 

Biden ešte v nedeľu vyhlásil, že Washington o útoku zhromažďuje údaje. Zodpovednosť však pripisuje militantným skupinám pôsobiacim v Sýrii a Iraku, ktoré sú podporované Iránom.


USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 158 útokov dronmi a raketami na jednotky USA a ich spojencov operujúce v Iraku a Sýrii. Tieto útoky, súvisiace s vojnou v Pásme Gazy, vyvolali obavy z vystupňovania konfliktu v celom regióne.

Nedeľňajší smrtiaci útok vyvolal nové otázky o Bidenovom riešení konfliktu medzi Izraelom a Gazou, ktorý zahŕňal "pevné objatie Izraela," keď prebieha vojenská kampaň proti Hamasu v Gaze, ktorá zabila viac ako 26 000 Palestínčanov. Tento izraelský nápor je reakciou na teroristické besnenie Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom militanti vyšli z Gazy a zabili viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších 253 zajali ako rukojemníkov.

 

Vojna vyvolala vlnu násilia na Blízkom východe, z veľkej časti zrejme podnietená militantmi spojenými s Iránom. Okrem nedeľňajšieho útoku bezpilotných lietadiel a útokov Húsíov sa predstavitelia Biden naliehavo snažia zabrániť otvorenej vojne medzi Izraelom a Hizballáhom, silnou Iránom podporovanou skupinou so sídlom v Libanone na severnej hranici Izraela.

 

V Capitol Hill republikáni kritizovali Biely dom za to, že nezasiahol rýchlejšie, označili Bidena za slabého a ako príklad úspešného odstrašujúceho úderu uviedli atentát Trumpovej administratívy na veliteľa jednotiek Quds Qasema Soleimaniho v roku 2020. Od 7. októbra Iránom podporované zástupné skupiny spustili viac ako 150 útokov na členov amerických služieb na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP, The Washington Post, Foto: Politico / Getty Images / Alex Wong
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies