AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Kaliňáka, obvinený je aj Fico

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 10:35 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Kaliňáka, obvinený je aj Fico

BRATISLAVA - Bývalého ministra vnútra za Smer Roberta Kaliňáka dnes ráno zadržala NAKA.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 20. 4. 2022 11:21 

 

Podľa rokovacieho poriadku NR SR sa žiadosťou na zadržanie poslanca zaoberá mandátový a imunitný výbor. Príslušný orgán má žiadosť adresovať predsedovi parlamentu a výboru. „Mandátový a imunitný výbor rozhodne o žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca," hovorí rokovací poriadok.

„Ak príslušný orgán oznámi predsedovi národnej rady, že žiada národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, predseda národnej rady požiada o zvolanie mandátového a imunitného výboru," píše sa ďalej v rokovacom poriadku. Výbor má žiadosť prerokovať, umožniť poslancovi zúčastniť sa na rokovaní a vyjadriť sa. Správu o výsledku zistení a návrh uznesenia predkladá výbor parlamentu.

Na základe predloženej správy plénum NR SR rozhoduje, či vydá súhlas na vzatie poslanca do väzby. "Národná rada rozhodne o žiadosti na najbližšej schôdzi po predložení správy mandátového a imunitného výboru odo dňa, keď túto žiadosť predseda národnej rady dostal," hovorí rokovací poriadok.

 

 

Exministra vnútra obvinili spolu s expremiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. „Fica ale nezadržali, pretože na to treba súhlas Národnej rady. Obaja sú tiež podľa informácií Denníka N obvinení aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad súvisí s kauzou Očistec," dodáva portál. Podľa Denníka N okrem bývalého ministra vnútra v rukách NAKA skončil aj advokát Marek Para. 

 

„Dnes na celom území Slovenska národná kriminálna agentúra vykonáva viaceré policajné akcie, v rámci ktorých boli obvinené viaceré osoby, okrem iných aj M. P., R. K. a R. F. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies