Počiatek schválil peniaze na cestné projekty za 192 miliónov

NETKY.SK • 15 Október 2013, 12:27 • 2 min
Počiatek schválil peniaze na cestné projekty za 192 miliónov

BRATISLAVA - Ďalšie štyri cestné projekty za vyše 192 mil. eur majú zaistené financovanie zo zdrojov Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí nenávratných finančných príspevkov na plánovanú výstavbu diaľnice D1 Hubová - Ivachnová a obchvatu Bánoviec nad Bebravou na rýchlostnej ceste R2 Ruskovce - Pravotice, ako aj na rekonštrukcie nehodového miesta na ceste I. triedy č. 50 medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou a cesty I. triedy č. 66 v Polomke. V utorok o tom informovalo ministerstvo dopravy. Príspevok z Kohézneho fondu, resp. z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na financovanie projektov je 85 % a zo štátneho rozpočtu 15 %.

"Rýchlostná cesta R2 Ruskovce - Pravotice a diaľnica D1 Hubová - Ivachnová by sa mohli začať stavať v priebehu najbližších mesiacov. Som preto veľmi rád, že sa nám podarilo na národnej úrovni uzavrieť administratívnu procedúru potrebnú na financovanie týchto projektov z fondov EÚ a získať na ne súhlas technických expertov Európskej komisie," uviedol Počiatek. Dodal, že zároveň venujú pozornosť aj kritickým úsekom na cestách I. triedy, na ktorých obnovu sa tiež využije pomoc z európskych zdrojov. "Dôkazom toho sú dve menšie, avšak regionálne veľmi dôležité rekonštrukcie ciest v Banskobystrickom kraji," dodal minister. 

Na cestné projekty v OPD je z Kohézneho fondu EÚ a zo štátneho rozpočtu vyčlenených 1,199 mld. eur. Aktuálne je v prioritnej osi č. 2 pre diaľnice a rýchlostné cesty zazmluvnených 870 mil. eur, čo je 72,56 %. Na budovanie rýchlostných ciest a ciest I. triedy je v OPD z ERDF a zo štátneho rozpočtu vyčlenených 816,5 mil. eur. Aktuálne je v prioritnej osi č.5 pre rýchlostné cesty a cesty I. triedy zazmluvnených viac ako 637,6 mil. eur, čo je 78,09 %. 

Čerpanie zdrojov EÚ v OPD ku koncu septembra dosiahlo 1,271 mld. eur, čo znamená 40,21 % z 3,160 mld. eur. Domáce spolufinancovanie s objemom 288,22 mil. eur má úroveň čerpania 46,31 % zo 622,4 mil. eur. Celkové zazmluvnenie OPD je v súčasnosti 3,158 mld. eur, čiže 83,32 %. Rezort dopravy ako riadiaci orgán OPD eviduje certifikované čerpanie vo výške 1,605 mld. eur, čo je 42,34 %. 

Tender na výstavbu D1 Hubová - Ivachnová v dĺžke vyše 15 kilometrov trvá pre námietky uchádzačov od októbra 2011. Pôvodná predpokladaná cena prác bola 465 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Maximálna výška nenávratného príspevku z OPD je 70,88 mil. eur v prvej fáze. Aj pre výstavbu R2 Ruskovce - Pravotice v dĺžke takmer 11 kilometrov v polovičnom profile sa súťaž na zhotoviteľa ešte neskončila, pričom začala v marci tohto roku. Maximálna výška nenávratného finančného príspevku z OPD je 100,17 mil. eur. Prijímateľom pomoci je v oboch prípadoch Národná diaľničná spoločnosť, a.s. Pri rekonštrukcii cesty I/50 Ružová osada medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou je maximálna výška nenávratného finančného príspevku z OPD 8,21 mil. eur a pri rekonštrukcii cesty I/66 v Polomke 13,06 mil. eur. Prijímateľom pomoci je Slovenská správa ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies