Pochodeň je už v blízkosti Ria, do mesta vstúpi vo štvrtok

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 13:17 • 2 min
Pochodeň je už v blízkosti Ria, do mesta vstúpi vo štvrtok

RIO DE JANEIRO - Štafeta s ohňom pre Hry XXXI. olympiády sa už nachádza v okolí Ria de Janeiro a priamo do mesta vstúpi deň pred začiatkom podujatia. Brazíliou putuje olympijský oheň od 3. mája, úplne prvou nositeľkou na brazílskej pôde bola džudistka Érika Mirandová v hlavnom meste Brasília. Medzičasom zavítala štafeta do väčšiny kútov krajiny.

slovakia

left justify in out

Organizátori OH 2016 naplánovali, že počas celej púte navštívi 329 miest a mestečiek a približne 12-tisíc nositeľov pochodne absolvuje po cestách tejto juhoamerickej krajiny 20-tisíc kilometrov. Ďalších 16-tisíc kilometrov mal stráviť olympijský oheň vo vzduchu.


Do kontaktu s olympijským ohňom mohlo prísť podľa rozpisu približne 90-percent brazílskej populácie. Okrem miest navštívil aj viacero vychytených destinácií Brazílie vrátane svetoznámeho súostrovia Fernando de Noronha v Atlantickom oceáne začiatkom júna, nechýbala ani cesta k fotogenickým vodopádom Iguazu na rovnomennej rieke v brazílsko-argentínskom pohraničí. Zavítal aj medzi ruiny niekdajšieho jezuitského kláštora Sao Miguel das Missoes na juhu krajiny.


Po týždňovej púti Gréckom zamierila pochodeň z hlavného mesta Brasília do ostatných častí stredozápadného regiónu Brazílie a odtiaľ k pobrežiu Atlantického oceánu. Potom putovala na severovýchod Brazílie, po pobreží až k hraniciam so severnými susedmi Francúzskou Guayanou, Surinamom či Guayanou. Zastavila sa aj v amazonskom meste Manaus, cez ďalšie mestá Porto Velho, Cuiabá či Campo Grande sa dostala až na úplný juh rozľahlej krajiny.

 

Odtiaľ pomaly, ale isto zamierila k Sao Paulu do regiónu kávových plantáží a odtiaľ už do Ria de Janeiro. V štáte Rio de Janeiro sa pochodeň síce epizódne zastavila na pár hodín už v máji, no pred začiatkom OH definitívne prekročila hranice regiónu 27. júla. Vo štvrtok 4. augusta už bude "brázdiť" ulice samotného Ria a o deň neskôr počas slávnostného otvorenia OH 2016 ukončí cestu na slávnom štadióne Maracana. Počas hier však nebude horieť v centre Ria.


Počas cesty Brazíliou sa v súvislosti so štafetou udialo niekoľko incidentov. V druhej polovici júna padol za obeť jaguár Juma. Šelmu zapojili do slávnosti v amazonskom Manause, ale po jej skončení utiekla z reťaze a keď napadla vojaka, ktorý pomáhal pri jej odchyte, zastrelili ju. V závere minulého týždňa sa zase muž s neodhalenou identitou v meste Guarulhos pokúsil zmocniť pochodne s olympijským ohňom.

 

Narušiteľ sa snažil preraziť sprievodný bezpečnostný kordón, strážcovia ho však zvalili na zem a zadržali. Člen štafety pokračoval v behu. V stredu štafetu cestou cez mesto Angra dos Reis narušila demonštrácia proti nadmerným výdavkom na blížiaci sa športový sviatok v Riu de Janeiro. Protestujúci dav zablokoval plánovanú trasu, rozohnať ho musela polícia za pomoci gumových projektilov a slzotvorného plynu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies