Počet žiadostí o azyl v Taliansku dosiahol 20-ročné maximum

NETKY.SK • 8 Február 2017, 17:07 • 2 min
Počet žiadostí o azyl v Taliansku dosiahol 20-ročné maximum

RÍM - Taliansko zaznamenalo vlani nový rekord v počte podaných žiadostí o azyl, ktorý bol najvyšší za posledných 20 rokov. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov nadácie Inštitút pre štúdium multietnicity (ISMU) so sídlom v Miláne, ktorá sa zaoberá otázkami migrácie.

slovakia

left justify in out

V Taliansku bolo podľa zistení tohto think-tanku vlani podaných vyše 123.000 žiadostí o azyl, čo predstavuje 47-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Z uvedeného počtu pripadalo zhruba 11.400 žiadostí na maloleté osoby. Medzi žiadateľmi výrazne prevažovali muži nad ženami, a to v pomere 85 k 15 percentám.

 

V rozdelení podľa krajín pôvodu boli najpočetnejšie zastúpení Nigérijčania (27.000), ktorých bolo v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 48 percent viac. Nasledovali osoby z Pakistanu, Gambie a Senegalu.

 

Dve tretiny vlaňajších žiadostí talianske úrady zamietli, väčšine žiadateľov z Afganistanu, Eritrey, Iraku, Somálska a Sýrie však priznali určitú formu ochrany vzhľadom na "dobre známu vážnosť" situácie v ich domovských krajinách.

 

V rokoch 2014-2016 sa doplavilo k brehom Talianska viac ako pol milióna migrantov. Podľa ISMU tak prevýšili celkový počet ľudí, ktorí pricestovali ilegálne po mori počas predchádzajúcich 17 rokov.

 

Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová počas ceremónie na palube plavidla námorných síl, ktorá bola usporiadaná pre kadetov líbyjskej pobrežnej stráže absolvujúcich výcvik, označila súčasnú situáciu za "fenomén epochálnych rozmerov, ktorý nemá bezprostredné riešenie".

 

Taliansko a Líbya uzavreli minulý týždeň dohodu o obmedzení ilegálnej migrácie cez Stredozemné more. Lídri EÚ sa následne dohodli na zvýšení pomoci pre líbyjskú pobrežnú stráž v rámci desaťbodového programu na zastavenie migrácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies