Počet zahraničných návštevníkov v Británii dosiahol v júni aj 2. kvartáli rekord

NETKY.SK • 20 August 2017, 15:51 • 2 min
Počet zahraničných návštevníkov v Británii dosiahol v júni aj 2. kvartáli rekord

LONDÝN - Počet zahraničných návštevníkov v Británii dosiahol v mesiaci jún rekordnú hodnotu a rekord bol prepísaný aj za celý 2. štvrťrok.

slovakia

left justify in out

Prispel k tomu najmä pokles kurzu libry. Rekordné čísla však zaznamenali aj Briti, ktorí v 2. kvartáli vycestovali do zahraničia. Uviedol to tento týždeň britský štatistický úrad ONS.

 

V júni pricestovalo do Veľkej Británie 3,5 milióna návštevníkov, informoval ONS. To je najvyšší počet za mesiac jún od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1980. V porovnaní s júnom minulého roka to zároveň znamená rast o 7 %. Zahraniční turisti minuli vo Veľkej Británii v danom mesiaci okolo 2,2 miliardy libier (2,41 miliardy eur), o 2 % viac než v rovnakom mesiaci minulého roka.

 

Tieto údaje sú však stále nízke v porovnaní s počtom Britov, ktorí vycestovali do zahraničia, ako aj v porovnaní s objemom peňazí, ktoré v zahraničí minuli. V júni uskutočnili Briti 7,2 milióna zahraničných ciest, čo je o 4 % viac než v júni minulého roka. Navyše, na zahraničných trhoch minuli 4,6 miliardy libier, medziročne o 15 % a zároveň vyše dvojnásobok sumy, ktorú nechali vo Veľkej Británii zahraniční turisti.

 

Za 2. kvartál navštívilo Veľkú Britániu okolo 10,75 milióna cudzincov. To je o 8 % viac než v 2. štvrťroku predchádzajúceho roka a najviac za kalendárny kvartál od roku 1980, uviedol ONS.

 

Briti v danom období uskutočnili 19,09 milióna ciest do zahraničia. Medziročne to znamená rast o 1 % a najvyšší počet za dané obdobie roka. Tieto čísla však obyčajne prekonajú údaje za obdobie júl až september, ktoré zahrňuje školské prázdniny.

 

Z jednotlivých regiónov klesol počet ciest Britov do Severnej Ameriky a do krajín západnej Európy. Naopak, zvýšil sa do krajín východnej Európy a iných oblastí sveta mimo Severnej Ameriky a západnej Európy.

 

Od rozhodnutia Britov o odchode z Európskej únie (brexit) v júni minulého roka kurz libry klesol oproti doláru aj euru, čím sa Británia ako destinácia pre zahraničných turistov stala lacnejšou. Ako sa ukázalo, dodal ONS, záujem o cesty do Británie evidentne neovplyvnili ani teroristické útoky v Manchestri a Londýne koncom mája, respektíve začiatkom júna.

 

Výrazne sa v 2. štvrťroku zvýšil vo Veľkej Británii počet návštevníkov zo Severnej Ameriky. Medziročne vzrástol o 29 % na 1,47 milióna. Zvýšil sa aj počet Európanov, aj keď podstatne miernejšie. Rast dosiahol 3 %, celkovo však Európania tvorili väčšinu zahraničných návštevníkov v Británii, až 7,73 milióna.

 

Čo sa týka výdavkov, zahraniční návštevníci minuli v 2. kvartáli v Británii 6,23 miliardy libier, o 8 % viac než v rovnakom období minulého roka. Výdavky Britov v zahraničí sa síce zvýšili len o 2 %, celkovo však dosiahli až 11,25 miliardy libier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies