Počet obetí protestov vo Venezuele stúpol na deväť

NETKY.SK • 22 Február 2014, 13:10 • 2 min
Počet obetí protestov vo Venezuele stúpol na deväť

CARACAS - Počet obetí dvojtýždňových sociálnych protestov vo Venezuele stúpol na najmenej deväť.

slovakia

left justify in out

Posledným mŕtvym je 29-ročný muž, ktorý prišiel o život na jednej z pouličných blokád, informoval v piatok minister vnútra Miguel Rodríguez Torres. Desiatky osôb tiež utrpeli zranenia. Americký minister zahraničia John Kerry ľavicovú vládu Venezuely tvrdo skritizoval za nasadenie "neakceptovateľnej" sily proti demonštrantom. "Vyzývam venezuelskú vládu, aby upustila od útlaku disidentov a rešpektovala základné ľudské práva," povedal Kerry.

V piatok Venezuela odňala akreditácie reportérom CNN pre výhrady voči spôsobu, akým informovali o prebiehajúcich protivládnych protestoch. V nedeľu z krajiny navyše vyhostili troch amerických diplomatov, ktorých obvinili z väzieb na opozíciu.

Venezuela, ktorá disponuje najväčšími zásobami ropy na svete, je hlboko polarizovaná, čo sa prejavilo v minuloročných prezidentských voľbách vyhlásených po úmrtí prezidenta Huga Cháveza. Hlasovanie len veľmi tesne vyhral Nicolás Maduro, no opozičného kandidáta Henriqueho Caprilesa predstihol len o 1,5 percenta. Ten Madura obvinil z podvodu a požiadal o prepočítanie hlasov. Politický rozkol sa ešte viac prehĺbil po tom, čo oslabila ekonomiky krajiny. Capriles a ďalší opoziční lídri vyzvali ľudí, aby vyšli aj v sobotu do ulíc a protestovali "proti násiliu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies