Počet obetí povstania v Sýrii prekročil 80-tisíc

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 18:59 • 2 min
Počet obetí povstania v Sýrii prekročil 80-tisíc

BEJRÚT - Viac ako 80-tisíc ľudí už prišlo o život v rámci viac ako dva roky trvajúceho povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Oznámila to v nedeľu exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá uviedla, že takmer polovicu obetí tvorí civilisti vrátane takmer päťtisíc detí a viac ako tri tisíce žien.

slovakia

left justify in out

Medzi mŕtvymi je aj takmer 17-tísíc povstalcov. Na strane vládnych síl však zahynulo takmer 30-tisíc osôb. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu opustilo svoju vlasť 1,4 milióna Sýrčanov, ďalšie viac ako štyri milióny museli podľa OSN opustiť svoje domovy. Sýrska organizácia zároveň podotkla, že do svojich štatistík nezarátali približne 10-tisíc politických väzňov režimu a 2500 podporovateľov Asada, ktorých zase zadržiavajú povstalci.

Diplomatické úsilie o zastavenie násilia v Sýrii zlyháva, tvrdší postup voči Damasku zase blokujú v OSN Rusko a Čína. Al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies