Počet obetí po sterilizáciách v Indii rastie, opozícia protestuje

NETKY.SK • 12 November 2014, 13:33 • 2 min
Počet obetí po sterilizáciách v Indii rastie, opozícia protestuje

NAÍ DILLÍ - Hlavná opozičná strana Indický národný kongres vyzvala na generálny štrajk v centrálnom štáte Čhattísgarh, kde po spackaných sterilizáciách zomrelo už 13 žien. Šesťdesiat žien navyše ostáva v nemocnici, pričom najmenej 20 je v kritickom stave.

slovakia

left justify in out

Do centrálneho štátu poslali z hlavného mesta Naí Dillí tím doktorov, aby pomohli s kritickou situáciou. Štátna vláda nariadila vyšetrenie prípadu, pričom jej predseda Raman Singh povedal, že dôvodom je pravdepodobne nedbanlivosť zo strany lekárov. Príbuzní obetí, všetci z chudobných rodín, dostanú odškodné v prepočte vo výške 5 300 eur.

 

Štyroch zdravotných predstaviteľov suspendovali a polícia vyšetruje chirurga, ktorý operácie vykonával. Indický národný kongres už v štáte zorganizoval jeden protest a zvolal generálny štrajk s cieľom dosiahnuť rezignáciu miestneho predsedu vlády a ministra zdravotníctva Amara Agrawala, uvádza portál stanice BBC.

 

Operácie podstúpilo v sobotu v dedine Pendari celkovo až 83 žien. Stalo sa tak v rámci štátneho programu, pričom všetky údajne operoval jediný lekár a jeho asistent v priebehu šiestich hodín. Indická vláda znepokojená rýchlo rastúcou populáciou, ktorá dosiahla 1,3 miliardy, ponúka bezplatnú sterilizáciu ženám, ktoré sa chcú vyhnúť riziku otehotnenia a nákladom na ďalšie dieťa. V mnohých prípadoch im ponúkajú jednorazovú odmenu za podstúpenie operácie. Státisíce Indov žijú v chudobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies