Počet detských utečencov zo Sýrie prekročil milión

NETKY.SK • 23 August 2013, 08:24 • 2 min
Počet detských utečencov zo Sýrie prekročil milión

ŽENEVA - Dve agentúry OSN zamerané na pomoc utečencom a deťom tvrdia, že počet registrovaných detských utečencov zo Sýrie prekonal už počet jedného milióna. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) a Detský fond OSN (UNICEF) oznámili, že polovica z takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí utiekli pred občianskym konfliktom v Sýrii, sú deti. 

Šéf UNICEF Anthony Lake vo vyhlásení uviedol, že miliónty zaregistrovaný detský utečenec "je skutočné dieťa odtrhnuté od domova, možno dokonca od rodiny, a čelí hrôzam, ktoré len začíname chápať". Lake a António Guterres, vysoký komisár OSN pre utečencov, povedali, že medzi viac ako 100.000 obeťami bojov v Sýrii je približne 7000 detí. Konflikt vypukol v marci 2011 a neskôr eskaloval do občianskej vojny. "Sýrska mládež stráca svoje domovy, členov svojich rodín a svoju budúcnosť. Dokonca aj po tom, ako prekročia hranice do bezpečia, sú traumatizovaní, deprimovaní a potrebujú dôvod na nádej," povedal Guterres. Podľa UNHCR opustili takmer dva milióny Sýrčanov svoju krajinu a utiekli do Turecka, Libanonu, Iraku, Jordánska a severnej Afriky - vrátane 40.000 sýrskych Kurdov, ktorí minulý týždeň odišli do irackého Kurdistanu, doplnila agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies