Počet chorých na žltačku v okrese Brezno stúpol, registrujú 19 prípadov

NETKY.SK • 14 Október 2016, 16:14 • 2 min
Počet chorých na žltačku v okrese Brezno stúpol, registrujú 19 prípadov

BANSKÁ BYSTRICA – Žltačka v okrese Brezno sa stále šíri. V tomto týždni pribudli ďalšie tri nové prípady a celkovo tak epidemiológovia hlásia už 19 ochorení vírusovej žltačky typu A na Horehroní za ostatné štyri týždne. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

slovakia

left justify in out

"Dve ochorenia sa vyskytli u rómskych detí a jedno u dospelého muža. Prípady žltačky typu A sa vyskytujú nielen v rodinách s nízkym, ale aj slušným hygienickým štandardom. Protilátky ochorenia vo všetkých prípadoch boli potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A. Protiepidemické opatrenia, medzi inými aj očkovanie tých, čo prišli do kontaktu s chorými, poučenie o zvýšenej hygiene, najmä rúk, boli zabezpečené v plnom rozsahu," konštatovala Tolnayová.

 

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami. Infikovaná osoba vylučuje vírusy stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena. Ochorenie prebieha zvyčajne akútne. To znamená, že sa náhle začne, ale tiež väčšinou úspešne odznie. Akútny zápal pečene sa často javí ako bežná chrípka. Pacient trpí zvýšenou teplotou, bolesťami svalov, kĺbov, nevoľnosťou, zvracaním či nechutenstvom.

 

Prvé príznaky ochorenia sa objavujú zvyčajne po 15 až 50 dňoch od prieniku vírusu do organizmu. U niektorých chorých sa objaví charakteristické žlté sfarbenie kože a očného bielka. Diagnózu stanoví lekár na základe celkového vyšetrenia a krvných testov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies